Så ställer länsstyrelsen om för nya pandemilagen

Länsstyrelsen i Norrbotten skapar en ny, intern organisation för att hantera det tillsynsuppdrag som myndigheten får när Sverige nu beslutat om en pandemilag.

Regeringen får rätt till tvingande åtgärder för att stoppa smittspridning med den nya pandemilagen. Exempelvis kan den begränsa öppettider, besökarantal eller rent av stänga verksamheter som exempelvis gallerior, gym och kollektivtrafik.

Regeringen får rätt till tvingande åtgärder för att stoppa smittspridning med den nya pandemilagen. Exempelvis kan den begränsa öppettider, besökarantal eller rent av stänga verksamheter som exempelvis gallerior, gym och kollektivtrafik.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrbotten2021-01-08 15:50

Redan på fredagen kom de första direktiven från regeringen, men det finns fortfarande en viss osäkerhet i hur lagen kommer att användas.

– Det är en lite knepig situation. Det är många frågor som vi inte vet svaret på i dag, säger länsrådet Johan Antti.

Riksdagen klubbade den nya, tillfälliga covid-19-lagen på fredagen. Lagen träder i kraft på söndagen och gäller fram till 30 september 2021.

undefined
"I vilken omfattning lagen kommer att användas är skrivet i stjärnorna", säger länsrådet Johan Antti.

Den ger regeringen rätt att besluta om tvingande åtgärder för en rad olika verksamheter och offentliga platser, exempelvis butiker, gym, frisörsalonger, bibliotek, campingplatser, gallerior, parker och stränder. Regeringen kan avgränsa storlek på folksamlingar, stoppa kollektivtrafik, begränsa öppettider och antal besökare, och i allvarliga fall stänga en verksamhet eller plats.

En stor skillnad mot tidigare är att böter kan utfärdas för de som bryter mot lagen.

De första direktiven angav bland annat att verksamheter, exempelvis butiker, måste ha tydlig information hur många som får vistas där. Varje besökare ska ha tio kvadratmeter att röra sig på.

– Man går från dagens rekommendationer till hårdare föreskrifter. Regionala direktiv kan utfärdas av länsstyrelserna. Men exakt i vilken omfattning lagen kommer att användas är skrivet i stjärnorna, säger Antti.

undefined
Länsstyrelsen får ansvaret för tillsynen av den nya pandemilagen.

För länsstyrelsen innebär tillsynen helt nya arbetsuppgifter. Länsstyrelsen i Dalarna ska samordna uppdraget nationellt.

– Det finns tolkningsfrågor som behöver redas ut.

Länsstyrelsen får finansiell förstärkning men planerar att hantera uppgifterna initialt med ordinarie personal.

– Vi kommer att skapa en liten organisation i organisationen. Mellan 5–10 personer inledningsvis. Vår egen personal är erfaren och har jobbat tre kvartal i pandemin nu. Sedan får vi använda de extra resurserna allt eftersom för att täcka upp kostnader som uppstår.

undefined
Butiker tillhör de verksamheter som regeringen med föreskrifter kan begränsa eller stänga.

Johan Antti tror inte att det kommer att behövas rättsliga åtgärder i Norrbotten.

– Jämfört med den traditionella tillsynen, kontroller och eventuellt viteskrav, tror jag det till stor del här blir fråga om dialog. Jag tror att gallerior och butiker kommer visa stor följsamhet och göra vad de kan för att inordna sig i systemet. Det skiljer sig också mycket i hur det ser ut över landet. Små kommuner här i norr har inte samma problem med trängsel i gallerior och kollektivtrafik som exempelvis storstäderna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!