Så ska vården coronasäkra influensavaccineringen

Säsongsinfluensan närmar sig och nu börjar Region Norrbotten att förbereda den årliga vaccineringen av utsatta riskgrupper – frågan är bara hur den ska bli coronasäker.

I år har vaccineringsmålet utökats till 75 procent av målgruppen.

I år har vaccineringsmålet utökats till 75 procent av målgruppen.

Foto: COP

Norrbotten2020-10-09 16:30

– Det ska gå till på flera olika sätt beroende på förutsättningar på orten och hur stora volymer det handlar om. Det viktiga är att säkerställa att riskgrupperna kan vaccinera sig utan att utsättas för smitta, säger Anna Alm Andersson, chef för division närsjukvård.

Region Norrbotten planerar bland annat för vaccinering i externa lokaler, egna lokaler, i vissa fall tidsbokning eller drop-in på hälsocentral med anvisningar för hur det utförs på coronasäkert sätt.

– Folk ska kunna slussas in och slussas ut istället för att samlas som grupper i ett väntrum, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.  

Förra året vaccinerade sig 40 000 personer i Norrbotten, drygt hälften av målgruppen. I år har målet utökats till 75 procent. 

Grupper som uppmanas att vaccinera sig är personer över 65 års ålder, gravida kvinnor efter vecka 16, vuxna och barn från sex månader med kroniska sjukdomar samt anhöriga till ovan och personal i vård- och äldreomsorg.

– Vi kommer också att rigga vaccinering för övriga personer. Det är lika viktigt för att de inte ska sprida säsongsinfluensan vidare i samhället, säger Anna Alm Andersson.

Trots pågående pandemi tror hon att säsongsvaccinering kommer att fungera lika väl som tidigare år.

– Upplägget kring målgrupperna följer en fungerande strategi. Skillnaden är just att vi tänker på att coronasäkra själva besöken, säger Anna Alm Andersson, chef för division närsjukvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!