Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) har suttit med i utredningen.
– Om utredningens förslag blir verklighet så blir förutsättningarna för att få bygga nära vatten betydligt bättre i kommuner i Norrbotten. Förhoppningsvis gör den stor skillnad. Privatpersoner och även företag inom exempelvis besöksnäringen får fler möjligheter, säger han.
Krav på lättnader i strandskyddet har tidigare kommit från flera inlandskommuner. Här finns stora områden med tusentals sjöar och vattendrag som i stort sett är opåverkade.
Exploateringsgraden för strandtyper redovisas i utredningen. Danderyd i Stockholm har Sveriges högsta med 68,9 procent medan Jokkmokk har Sveriges lägsta med 1,4 procent.
– Det handlar naturligtvis om enorma arealer här uppe, och många av dem är det ju i princip byggförbud i; nationalparker, naturreservat och natura 2000-områden. Det har varit värdefullt att få sitta med och berätta hur det ser ut här uppe, med få vägar och få platser som har strömförsörjning. Och hur viktigt det är att utgå från de platserna när man bygger, säger han.
Utredningen föreslår vidare att det generella strandskyddet vid små sjöar (mindre än en hektar) och vattendrag smalare än två meter tas bort helt. De länsvisa undantag för större vattendrag och sjöar som gällt sedan tidigare blir kvar.
Utredningen ger möjligheter för kommunerna att i högre grad peka ut områden där det ska bli lättare att få dispens från strandskyddet eller där strandskyddet helt kan upphävas. Generellt får länsstyrelsen och Naturvårdsverket mindre makt att påverka besluten, även om de fortfarande får yttra sig.
– Kommunerna blir fortfarande beroende av att myndigheterna har en positiv grundsyn. Jag hade önskat att kommunerna själva kunde få peka ut områdena obestritt. Jag befarar att länsstyrelsen inte kommer ha samma positiva grundsyn, säger Bernhardsson.
Naturskyddsföreningen befarar negativa konsekvenser för den allemansrättsliga tillgången på stränder, livsvillkoren för strandzonens växt- och djurliv och minskad motståndskraft mot klimatförändringar.
– Vi är djupt oroade över förslagen och hoppas att regeringen inser att de ekologiska konsekvenserna kan bli allvarliga, säger Karin Lexén, generalsekreterare.
Utredningen ska ut på en remissrunda innan regeringen fattar beslut.