Listan visar axplock av vad kommunerna gör för att spara energi. De flesta kommuner gör mer än det som finns med på denna lista.
Luleå:
– Vi har delvis prissäkrat elen med ett fast avtal under 2023 och delar av det till 2025. Förbrukningsavgifterna 2021 låg på lite över 28 miljoner kronor. Byte till LED-belysning, styrning och anpassad teknik för inomhusklimat, ventilation och temperatur i kommunala lokaler, styrning av värmekretsar.
Boden:
– Vi har en årlig energikostnad på omkring 24 miljoner kronor och har ett fast avtal för de kommande tre åren så vi påverkas inte av höjda elpriser. Ett löpande energibesparingsarbete. Det handlar om solcellspaneler, byte av lampor och belysningsarmatur till LED, energieffektivare pumpar och värmeväxlare.
Piteå:
– Har haft ett omfattande energieffektiviseringsarbete och sparat 55 miljoner kronor på 4 år. Planerna är att elförbrukningen i skolor, äldreboenden, sporthallar, badhus och ishallar ska minska med tio procent. LED-belysning, energieffektivare ventilation och avstängning av golvvärme när den inte används.
Kalix:
– Jobbat sedan år 2000 med att spara energi. Vi köper in 50 elbilar och byter successivt ut de fossildrivna bilarna där det är möjligt. Byter till LED-lampor bland annat på vägbelysning. Få ned energiåtgången vid ventilation och energisnåla fläktar. En politisk vilja att byta till solpaneler där det är möjligt.
Pajala:
– Haft tur och tecknade ett nytt 3-årigt elavtal från 1 januari 2022. Det gör att vi köpt tid att hinna investera i billigare energi innan elavtalet går ut.Solceller på några fastigheter och förse nu eluppvärmda fastigheter med solpaneler, övergång till LED-belysning, fjärrvärme.
Övertorneå:
– Vi har ett elavtal som går ut 2023. Tagit i bruk vår andra solcellspanel och planerar för en tredje nästa år. Byter till LED-belysning, värmeväxlare ses över regelbundet liksom ventilationsanläggningar.
Gällivare:
– Vi har rörligt pris på elen. Vi sänker temperaturen i våra inomhuslokaler i första hand med en grad där det är möjligt. Vi satsar på fjärrvärme och bergvärme och byter till LED-lampor.
Överkalix:
– Vi har ett bundet elavtal på 30 öre KWh för det kommande två till tre åren. Vi byter belysning i biblioteket och andra ställen där det är möjligt. Vi sänker temperaturen det där det är möjligt. Vi har också funderat på solpaneler.
Arvidsjaur:
– Vi har ett fast elavtal på 31 öre KWh under 2022 och 39 öre kWh bundet under 2023. Vi byter till LED-belysning och byter ut gamla ventilationsaggregat. Vi har fjärrvärme, men däremot inga solpaneler.
Älvsbyn:
– Sänker temperaturer där det är möjligt, byter till LED-lampor och styrning av fläktar ventilatipnen.Vi har inga solpaneler.
Jokkmokk:
–Vi har haft ett pilotprojekt om, att få lägre elpriser. Styrsystem för ventilation och belysning. Vi har stor elenergiförbrukning av motorvärmare som vi måste komma tillrätta med.
Arjeplog:
– Energieffektivisering och tidsstyrning av belysning, värme i lokaler och ventilationen. Övergång till LED-belysning. Vi har ett bra elavtal hos Skellefteå kraft i samarbete med några andra kommuner. Vi har nytecknat ett nytt avtal i augusti med en del fast och en del rörligt.
Haparanda:
– Mycket belysning som vi ska konvertera till LED och släcka en del och minska styrkan på en del. Vi har solpaneler i stadshuset och diskuterat att köpa fler. Vi konverterar till bergvärme och jordvärme och ska försöka hålla lägsta möjliga temperatur i våra lokaler beroende på användning och tid på dygnet.
Kiruna:
– Vi köper el via en konsulent och har fast avtal fram till 2025. Allt vi bygger i nya Kiruna byggs enligt de senaste normerna då det gäller energibesparing. Vi har fjärrvärme.
Fotnot: Redovisningen är inte fullständig.