Så ser norrbottniska riksdagsledamöter på Nato

Kriget i Ukraina och det väldigt osäkra säkerhetsläget i Europa har satt fart på diskussionen om ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato. Frågan delar norrbottniska riksdagsledamöter.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: Olivier Matthys

Norrbotten2022-03-03 09:00

En färsk undersökning från Novus visar att det nu är fler som är för ett medlemskap än mot. En stor del av de tillfrågade svarade att de inte vet om de vill att Sverige går med. 

Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Moderaterna, ser gärna att Sverige går med i Nato så snart som möjligt. 

– Jag har varit positiv till ett Natomedlemskap oerhört länge och jag tycker att säkerhetsläget visar vikten av att Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato, säger Karlsson och fortsätter: 

– Min bedömning är att det skulle kunna gå väldigt fort om det fanns ett intresse och en vilja från Sverige i och med att vi under många år har samövat med Nato, så jag tror att den sådan ansökan skulle behandlas väldigt fort.

Du ser inga risker eller nackdelar med medlemskap?

– Nej, jag tycker att det har visats nu att vi inte kan hävda neutralitet. I måndags fattade vi beslut om att skicka pansarskott till Ukraina, vilket var helt rätt. Vi måste stå på de godas sida och är det ett land som blir så olagligen invaderat som Ukraina har blivit tycker jag vi ska stå på rätt sida av historien och ställa upp med allt vi har möjlighet att ställa upp med, säger Mattias Karlsson.

Även Centerpartiets Linda Modig är för ett medlemskap i Nato. 

– Centerpartiet har den inställningen att vi menar att det bäst skulle tjäna Sveriges säkerhet att gå med. Vi är för ett svenskt medlemskap och också för en svensk Natooption.

– Däremot är vi inte intresserade av att nu ha ett inrikespolitiskt sjabbel eftersom vi har viktigare saker att göra gemensamt för att stödja Ukraina. Om Socialdemokraterna, regeringspartiet, inte är beredd att ompröva det här nu så kan vi inte lägga all tid på att diskutera det nu när kvinnor och barn dör i Ukraina – det är inte den prioritet vi har. Utan vi har verkligen försökt att bygga nationell samling nu och se till att Sverige levererar så mycket stöd som möjligt till Ukraina.

Centern vill se en snabbare upptrappning av anslagen till Försvarsmakten för att komma upp till två procent av BNP i försvarsuppgifter. 

– Det är två saker nu, dels att stötta Ukraina, dels att stärka den svenska motståndskraften och då måste vi se en snabbare upptrappning i stödet till Försvarsmakten och hela totalförsvaret. Vi måste snabba på den så att den tidigareläggs till 2025 och det är en ganska kraftig ambitionsnivåhöjning – det handlar om ytterligare 30 till 35 miljarder, säger Linda Modig.

I Finland har opinionen för ett finskt medlemskap i Nato snabbt ökat. 

– För oss är det väldigt viktigt att vi agerar i takt med Finland i den här processen. Det sker mycket nu så snabbt så vi måste hålla ett öga på Finland och vad de gör, säger Linda Modig.  

Sverigedemokraterna vill inte att Sverige går med i försvarsalliansen efter ett beslut på deras landsdagar. 

– Vi vet däremot om att det finns ett ganska stort stöd bland en stor del av våra väljare och att det finns en delad syn kring Natofrågan i riksdagsgruppen där det finns ett tydligt ja och ett tydligt nej, däremot respekterar vi den vägen som landsdagarna har beslutat, säger Erik Palmqvist och fortsätter: 

– Oavsett anser vi att det är en fråga som måste föregås av folkomröstning för det är en sådan stor säkerhetspolitisk förändring som skulle kräva att vi lämnade neutralitet att det bör prövas av folket. 

Nato

Nato är en förkortning för ”North Atlantic Treaty Organization” och utgör en internationell militär allians som består av stater i Nordamerika och Europa. Organisationen bildades i början av kalla kriget, och dess medlemmar är förbundna att militärt stödja varandra vid anfall från någon utomstående part. 

Grunden för Nato är den så kallade Atlantpakten (North Atlantic Treaty), som är ett avtal undertecknat den 4 april 1949 om kollektivt försvar av de europeiska staterna. 

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!