Så ser alternativen ut för julhemvändarna

Söderut väntar norrbottningar på att få åka hem över jul – men vad är alternativen?

När norrbottningar ska ta sig hem till jul finns det flera alternativ. Men det gäller att vara tidigt ute.

När norrbottningar ska ta sig hem till jul finns det flera alternativ. Men det gäller att vara tidigt ute.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2019-11-28 18:40

Det finns mängder av norrbottningar söderut som vill ta sig hem till jul – vilket kan vara lättare sagt än gjort. Redan nu flera veckor innan står resor slutsålda och priser har gått upp för att matcha efterfrågan. 

Värst av allt är helgen innan jul. I år ligger julafton på en tisdag och flera har valt att resa under eller precis innan helgen. 

Att vara tidigt ute runt högtider är smart, före det att priserna stiger.

Med knappt en månad kvar till jul är flera tåg redan fullbokade. SJ har inte mycket att erbjuda för sträckan mellan Stockholm och Luleå. Då finns det som mest tre tåg under en dag som inte är slutsålda. 

Priserna är inte så trevliga heller – de ligger för det mesta mellan 1 500 och 2 500 kronor. Lördagen och söndagen är helt slutsålda. 

Flyg finns det gott om hela helgen fram till jul – men plånboken kommer inte bli så glad. De flesta biljetter ligger nära 3 000 kronor. För ekonomins skull är torsdagen den bästa dagen att flyga på, då de ligger under 2 000 kronor.

Buss är billigare. Där ligger biljetter strax över 700 kronor – men det finns knappt några platser kvar att boka i dagsläget. 

Om alla platser skulle bli tagna finns alternativet att ta bilen. Till exempel kan hemvändare gå ihop och dela på bensinkostnaden. Om fyra personer delar på en resa som drar 5.8 liter bensin per 100 kilometer skulle varje person betala 197 kronor.

Den som ännu inte har en plan för sin hemresa bör nog börja lösa det nu – speciellt för plånbokens skull...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!