Året är 2020, det är vår. Coronapandemin har precis lagt sig som en blöt filt över samhället. På gatorna syns människor konkande på allt från maxipack med toarullar till tonfiskkonserver och handsprit. Viktiga förnödenheter snabbt slut i de flesta affärer, något som gör att efterfrågan på dem bara ökade ännu mer. Tillverkarna hann knappt se det hända innan de började gå på knäna. På sjukhusen försvinner handsprit och munsskydd. Den bristande beredskapen är ett faktum.
Tillbaka till nutid. Fast än produktionen till slut hann ikapp efterfrågan, kvarstår frågan. Vad var det egentligen som hände med Sveriges beredskap och ännu viktigare, hur kan den komma att se ut i framtiden?
Anders Blomkvist, materialansvarig i regionala krisledningen, anser att problemet går att koka ned till två sammanflätade faktorer, vad som behövs och produktionen av det.
– Det handlade om två element. Det ena är vad och i vilken mängd som behövs för att hantera det här. Hade det här bara inträffat i Sverige så hade vi inte haft något problem, det är just att hela världen behövde exakt samma produkter. Det andra är den enorma globala bristen som inträffade vilket gjorde att produktionslinorna inte klarade av att hantera allt.
Problemet var alltså den enorma förändringen i volymen av produkterna. Enligt Blomkvist så hade det fram till pandemin alltid funnits ett stabilt lager av bland annat munskydd hos leverantörerna. Det är svårt att kunna föreställa sig i förväg av vad som kan komma att bli en bristvara i samhället, något som coronapandemin tydligt påvisat. Men han ser det som en lärdom och Länsservice har efter det här utbrottet valt att agera.
– Vi har välfyllda lager i dagsläget. Utöver det så har vi även gjort upp ett beredskapslager som är skapat efter att kunna hantera liknande händelser i framtiden, så vi känner oss trygga.
I Norrbottens beredskapslager ligger nu flera månaders förbrukning av produkter som det tidigare var brist på. Och genom att bygga upp ett lager som är levande och föränderligt hoppas Länsservice kunna med god marginal hantera olika tänkbara pandemiscenarier i framtiden. Samtidigt påpekar Blomkvist att det också handlar om en nationell beredskap som måste tas upp av regeringen. Och att det läget utifrån Norrbottens förutsättningar ser ljusare ut.