Norrbottningarna rör sig mindre: "Det är bra"

Nya siffror och rapporter från stan visar att norrbottningarna rör på sig mindre. Smittskyddsläkaren Anders Nysedt hoppas det ska leda till att stoppa spridningen av covid-19.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto: Montage

Norrbotten2020-11-29 12:34

Förra veckan smittades totalt 735 människor med covid-19 i Norrbotten. Det är fortsatt Luleå, Boden och Piteå kommun som står för den största spridningen av viruset med totalt 528 fall. 

Vanliga ställen där människor blir smittade är att någon fått med sig viruset hem, på jobbet eller på resan. Men i dessa tre nämnda kommuner är det främst på stan som många blir smittade. 

– De vet inte var de blev smittade, om det var på mataffären, caféet eller gymmet. Men i alla kommuner, utom Arjeplog och Överkalix, ser man en ökning – så det är inte riskfritt någonstans, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Nästa vecka hoppas han kunna se effekterna från de allmänna råden som infördes i länet den 10 november för att minska spridningen av covid-19.

– Vi ser inte i statistiken att det lugnar ner sig än, men det borde bli så när man märker att människor beter sig på ett korrekt sätt.

Anders Nystedt hoppas och tror också att råden tillsammans med förbud från regeringen, som alkoholstoppet efter klockan 22.00, har effekt. 

– De rapporter jag får från folk som är på stan är att det är väldigt lugnt. Det är generellt god följsamhet, nästan alla norrbottningar har fattat att det inte blir roligare än så här i år. 

Norrbottningarna har även ändrat sina rörelsemönster den senaste tiden jämfört hur det var före coronapandemin, det visar statistik som vi har sammanställt från googleanvändares platshistorik. 

Bland annat har resorna med kollektivtrafiken, tåg och buss, minskat med 48 procent jämfört med ett basvärde under en femveckorsperiod mellan den 3 januari och 6 februari. Även besöken till restauranger, caféer samt varuhus minskade med 34 procent. 

– Det är bra. Det är ett vågspel mellan olika intressen, vågskålen att folk inte ska bli svårt sjuka eller dö måste få väga lite tyngre nu än det här med att man ska ha kul, gå på restaurang och festa. Jag förstår den sidan också, men det är så pass jobbigt nu att vi måste välja den andra delen. 

Smittskyddsläkaren tror även det är långt bort innan en kan leva ett mer normalt liv igen.

– Tyvärr är det ett tag innan vi kan börja lätta på locket igen. Vi har sett det här under hösten, lyfter man lite på locket kokar det över på en gång, säger Anders Nystedt.

Statistiken i grafiken

Siffrorna visar hur vi har ändrat vanorna jämfört med hur det var före pandemin. Basvärdet (0%) är ett medelvärde från en femveckorsperiod mellan 3 januari och 6 februari. Datan kommer från googleanvändares platshistorik.

På vissa orter saknas det statistik. Detta beror på att det inte finns tillräckligt med uppgifter för att göra en tillräckligt säker statistik.

Enligt Google är målet att ge ett statistiskt underlag om de förändringar som skett på grund av politiska beslut i kampen mot covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!