Så preppar du om kriget kommer

Zombieattack, krig eller strömavbrott, vem vet vad som kan hända i framtiden? Det här ska du tänka på om samhället drabbas av en krissituation.

Anders Öhlund på Länsstyrelsen Norrbotten säger att han har allt som behövs hemma om samhället skulle drabbas av en krissituation

Anders Öhlund på Länsstyrelsen Norrbotten säger att han har allt som behövs hemma om samhället skulle drabbas av en krissituation

Foto: Jenny Stjernström

Norrbotten2018-05-29 06:00

Ifjol fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ett uppdrag av regeringen att öka privatpersoners kunskap om krisberedskap. För andra året i rad arrangeras därför Krisberedskapsveckan. Mellan 28 maj och 3 juni anordnar MSB, länsstyrelse, landsting och landets kommuner aktiviteter för att förbereda invånarna inför en krissituation i samhället. Det kan vara allt från strömavbrott, terrorhändelser till att det blir krig.

Syftet med veckan är att öka riskmedvetenheten och beredskapen hos allmänheten och på så sätt bidra till att samhällets resurser kan räcka till vid en störning av samhällsviktig verksamhet. Risken är annars stor att de mest utsatta grupperna i samhället drabbas extra hårt av en kris.

– Blir det en större samhällskris så kommer hjälpen gå till de som mest behöver den, säger Anders Öhlund, enhetschef för samhällsskydd vid Länsstyrelsen Norrbotten. Därför måste lägsta nivån för den breda allmänheten höjas så att de inte sätter sig i situationer som hade kunnat undvikas.

Det blir aktiviteter i stora delar av länet. I dag har Räddningstjänsten, ambulans och hemvärn i Jokkmokk bjudit in högstadieelever(öppen för alla) för en temadag om beredskap. För Piteåborna kommer det på onsdag bland annat hållas en föreläsning om zombies och hemberedskap med zombieexperten Herman Geijer.

– Det är väl snarare så att han pratar om vår krismedvetenhet och hur vi klarar oss i kriser. Sedan får vi säga att zombiedelen är mer för att sätta saken på sin spets och göra allting mer intressant, säger Anders Öhlund.

På söndag kommer representanter från bland annat länsstyrelsen och Räddningstjänsten delta i paneldiskussioner om krisberedskap i Södra hamn i Luleå.

Vid länets fem sjukhus kan besökare också se exempel på en krisväska, som alla bör ha hemma om det uppstår en krissituation.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt, säger Emma Bergström Wuolo, pressansvarig för Region Norrbotten.

Det finns 1324 skyddsrum i Norrbotten. Men Anders Öhlund anser att skyddsrum inte alltid är nödvändiga.

– Man måste göra en ganska noga analys för vad hotet är. Skyddsrum är jättebra i vissa kriser men meningslösa i andra kriser.

Vad är det viktigaste att tänka på om det uppstår en krissituation?

Det är väldigt avgörande för vilken form av kris det är. Är det översvämning och man måste lämna sitt hem så värme, kommunikation, vatten och mat.

Det här ska du tänka på:

Packa en krisväska.

Ta reda på var det närmsta skyddsrummet finns. Går att se via www.msb.se.

Ta reda på vad som har hänt

Hjälp familj och grannar.

I en krisväska:

Rent vatten.

Mat som klarar rumstemperatur.

Filtar, liggunderlag och varma kläder.

Fotogenlampa, stearinljus, tändstickor, ficklampa och batterier.

Hygienartiklar.

Telefonlista med viktiga nummer som till exempel Sveriges informationsnummer 113 13 som finns vid allvarliga olyckor och kriser.

Mobiltelefon och portabla laddare som vevladdare eller de med solenergi.

Trådlös radio för att nå nyheter och batterier.

Kontanter.

Källa: dinsakerhet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om