Kriget i Ukraina rasar och följderna är svåröverblickbara. Samtidigt samlar landets länsstyrelser in information från kommuner och andra aktörer för att sammanställa veckovisa lägesbilder, ett material som landar hos regeringen.
– Händelseutvecklingen i Ukraina har hittills en förhållandevis låg påverkan på länet, säger Karin Lindgren, som arbetar med samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Migrationsverket utgår från olika nationella scenarier när det gäller flyktingvågen, där värsta scenariot utgår från att över 200 000 ukrainare i nöd kommer till landet.
Enligt tidigare siffror från Migrationsverket har 216 personer i Norrbotten beviljats tillfälligt skydd.
– Hittills har länet tagit emot kring 400 migranter, säger Karin Lindgren.
På uppdrag av regeringen har en inventering i kommunerna gjorts av antalet boendeplatser.
– Det finns 2588 möjliga boendeplatser i nuläget, alltifrån sängplatser i sporthallar till stugor, vandrarhem och hotell, men även hos företag i privat och statlig regi.
Flera kommuner rapporterar en ökad arbetsbelastning när det gäller omhändertagande verksamhet för migranterna. Redan i dag råder personalbrist i skolans värld, samtidigt som kommunerna nu utökar förskole- och skolverksamheten.
– I stort sett samtliga kommuner har börjat förbereda sig för att ta emot ukrainska barn och unga, säger Karin Lindgren.
Även sjukvården och kommunala omsorgen uttrycker farhågor, inte minst med tanke på att de sektorerna har varit pandemibelastade i två års tid redan.
Men kriget får även en mängd andra konsekvenser, med fortsatt höga drivmedels- och energipriser inte minst för näringslivet.
– En stor oro hos åkerinäringen vad gäller brist på lastbilar och chaufförer, medan livsmedelsproducenterna oroas över foderpriserna. Det kan bli så pass negativ ekonomisk påverkan, att det blir tal om konkurser.
Likaså finns farhågor inom skogs- och jordbruket för brist på säsongsarbetskraft.
– En stor del av arbetskraften inom skogsplantering kommer från Ukraina.
Därutöver kan Ukrainakriget leda till att kvinnor och andra utsatta migranter utnyttjas i kriminella syften, till exempel prostitution.
– Vi bevakar detta i samarbete med polisen men hittills har vi inga signaler om att det förekommer i Norrbotten, säger Lindgren.
Hon påtalar att migranter från Ukraina också kan exploateras på arbetsmarknaden, med tanke stora kompetensförsörjningsbehoven i länet i och med bygg- och industriboomen.
– Det sker redan förebyggande arbete vad gäller utnyttjande av utländsk arbetskraft, vi bevakar det extra noga nu.
Andra negativa effekter av kriget på sikt är att sällskapsdjur som migranter tar med sig från Ukraina medför en ökad risk för rabies.
Men hittills har knappt några djur medtagits från Ukraina till länet.
– Endast en hund från Ukraina är provtagen i Norrbotten, och den hade inte rabies. Våra länsveterinärer har ett nära samarbete med Jordbruksverket kring frågan.
Länsstyrelsen bevakar också cybersäkerheten, både inom offentlig och privat sektor, då det finns en förhöjd hotbild gällande fler hackerattacker i likhet med den som skedde i Kalix i vintras.
– Vi har ett regionalt säkerhetsskyddsnätverk igång för regionen och kommunerna, med olika utbildningsinsatser för att öka förmåga att skydda sig mot it-attacker.
Landet hade precis tagit sig igenom pandemin när Ukrainakriget bröt ut och Karin Lindgren konstaterar att det råder en trötthet bland många, särskilt inom hälso- och sjukvård och skolans värld men även i myndighetsvärlden, där det åter ska planeras utifrån hypotetiska scenarion av ”samhällsstörningen”.
– Det positiva är att vi kan rida på erfarenheterna från pandemin. Vi har en jättebra samverkan med nationella myndigheter, kommuner, näringslivet och civilsamhället nu, och det finns en otrolig energi och vilja till att hjälpa till att på olika sätt hantera den situation vi befinner oss i och kanske möter i framtiden, säger hon.