Regeringen har formulerat målet med bredband och mobila tjänster så här: "Användning utan upplevd begränsning". År 2014 satsades 3,2 miljarder i hela landet på stöd för utbyggnad av bredband, varav 210 miljoner gick till Norrbotten. Av dessa finns 36 miljoner kvar. Utöver det har det satsats 1,2 miljarder i Norrland via regionalfondsprogrammen. Nu ska ytterligare en miljard in i landsbygdsprogrammet och 150 miljoner av dem är öronmärkta för de mest glesbefolkade orterna.
Av de 850 miljoner kronorna (en miljard minus 150 miljoner) har Jordbruksverket föreslagit att sju procent ska gå till Norrbotten. Det är inte beslutat hur stor del av de öronmärkta pengarna som ska gå till länet. Innan de nya pengarna kan sökas ska frågan först hanteras i EU-kommissionen. Senast i vår kan pengarna sökas, gissar Pasi Kemi, samordnare på Jordbruksverket.
Borde inte större andel än 7-8 procent gå till norrbotten, då vi har mycket glesbygd?
– I andra län säger man att man vill lägga mer pengar på sin glesbygd, jag kan inte yttra mig om detta förrän jag sett beslutet och vi har tagit fram ett förslag, säger Pasi Kemi.
I hela landet har 22 procent av de som bor på landsbygd möjlighet att få 100Mbit/s eller mer, jämfört med 78 procent i tätort. I Norrbotten ser det sämre ut, där har bara 15 procent som bor i landsbygd möjlighet att få 100Mbit/s eller mer, jämfört med 72 procent i tätort, enligt siffror framtagna av Andreas Wigren, analytiker på Post- och telestyrelsen.
Marianne Holmfrid från Prästholm, ordförande för Fiberföreningen i Råneå älvdal, har länge kämpat för att det ska installeras fiber i byarna anslutna till föreningen.
Vad betyder en bra internetanslutning för er?
– Det är livsviktigt. Vi har företag här som är beroende av fiber, eller åtminstone bra internetanslutning, man måste kunna ha kontakt med yttervärlden. Det kommer inga kunder annars, säger hon.
Norrbottens Media pratade med Sven-Erik Bucht strax efter att det formella beslutet om de öronmärkta miljonerna fattats.
Kommer dessa 150 miljoner räcka för att alla som vill och behöver bättre internet ska kunna få det?
– Det vet jag inte om det kommer att räcka. Vi har väldigt mycket pengar i bredbandssatsningar. De 150 miljonerna är till för att börja i andra änden, och bygga utifrån och in. Man har sett att landsbygden ofta nedprioriteras och att man bygger inifrån och ut, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister.
Behöver alla ha ett snabbt internet?
– Det är precis lika viktigt som när man elektrificerade Sverige, det behövs för att leva och verka. Bredband kanske är ännu viktigare. Ingen kan bedriva företag utan bra internet, det är jättenödvändigt i hela Sverige och Sveriges landsbygd.