Nu har Skolverket styckat upp de tre miljarder kronor i bidrag som regeringen har avsatt till höjda lärarlöner inför nästa läsår.
Beloppen varierar – från 550 000 kronor i Överkalix till 2 050 000 kronor i Luleå. Kiruna kommun får 4 600 000 kronor.
– Givetvis är det ett plus när det kommer till möjligheterna att attrahera och bibehålla lärare, säger Simon Lindh, skolchef i Kiruna.
Bidraget, som kallas för Lärarlönelyftet, betalas ut till kommuner och friskolor baserat på hur många elever som de ansvarar för. Sedan är det upp till kommunen eller friskolan att bestämma hur mycket varje lärare ska få. Det är också upp till dem att bestämma om lärarna ska få extra hög lön permanent eller under en begränsad tid.
– Om vi lägger oss på 3 000 kronor i genomsnitt skulle det här kunna omfatta 70 lärare. Men vi kan också komma att lägga oss på 2 500 kronor per lärare och på så vis omfatta fler. Vi jobbar tätt med facken i den frågan, säger Simon Lindh.
Hur väljer ni vilka lärare som omfattas?
– Det återstår att klarlägga i detalj. Grundkriterierna är ju att man ska vara legitimerad lärare och tillsvidareanställd.
Pengarna som kommuner och friskolor får genom Lärarlönelyftet får inte påverka, eller användas till att finansiera, ordinarie löneökningar.
Vad gör kommunen själv för att stärka läraryrket?
– Vi gör en massa saker. Vi ser just nu över våra arbetssätt för att bibehålla och rekrytera lärare. Lärarlönelyftet är en del, men det kan handla om tillgång till bostäder bland annat, säger Simon Lindh, skolchef i Kiruna.