För den vars barn drabbas av vattkoppor följer ofta en längre period av vabbande.
Om ditt barn blir sjukt i vattkoppor så kan du räkna med att barnet behöver vara hemma från skola/förskola i ungefär två veckor. Det kan variera från 10 dagar upp till tre veckor dock.
Om man istället vill vaccinera sitt barn för att undvika smitta så kostar det cirka 1700 kronor för full dos av vaccin. Har man då flera barn kan det bli ett ganska kostsamt åtagande.
Men vård av barn innebär också att man blir borta från arbetet och därmed inte uppbär full lön. Så, förutom att barnen slipper bli sjuka, är det rent ekonomiskt värt att vaccinera?
NSD tog hjälp av Försäkringskassan för att söka svar på exakt hur mycket pengar du riskerar att förlora om du vabbar i 10 arbetsdagar.
För att skapa någon slags exempeluträkning användes prisbasbeloppet som grund för inkomsten. Ersättningen för vabb slår nämligen i ett tak när inkomsten överstiger 7,5 gånger prisbasbeloppet. Utslaget blir det för 2025 om du tjänar mer än 441 000 kronor per år.
Försäkringskassans analytiker Niklas Löfgren räknade fram att om du vabbar 10 arbetsdagar får du 13 160 kronor i ersättning och 16 960 kronor i löneavdrag från arbetsgivaren. Den maximala inkomstförlusten blir då 3800 kronor för 10 dagars vab (före skatt).
Det överstiger alltså kostnaden för vaccinet hos flera privata aktörer och därmed kan det vara ekonomiskt motiverat för den enskilde att vaccinera mot vattkoppor.
Ersättningen för vab är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst.
Till saken hör att medellönen i övre Norrland överstiger taket för ersättning för vabb och därmed förlorar du mer pengar om din årsinkomst överstiger 441 000 kronor. Enligt statistik från SCB var medellönen, både män och kvinnor inräknat, i Övre Norrland 37 100 kronor i månaden för 2023 (Män tjänade 38 700 medan kvinnor tjänade 35 500).
Denna artikel är dock inte medicinsk rådgivning och det kan finnas individuella skäl till att det inte är lämpligt att vaccinera och därför bör du kontakta vården om du är osäker kring dina eller ditt barns medicinska förutsättningar.
Om du själv vill räkna ut din inkomst förlust kan du använda följande formel: (x*((0,8)*(0,97)))/260. Ersätt "x" i formeln med din lön före skatt.
0,8 motsvarar 80 procent av inkomsten.
0,97 är den omräkningsfaktor som Försäkringskassan använder vid uträkningen.
260 motsvarar antalet heldagar som du jobbar på ett år. Det kan skilja sig åt mellan enskilda.