Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, har kartlagt ferielönerna i de flesta av Norrbottens kommuner och det skiljer sig en hel del mellan kommunerna. Vi saknar svar från Haparanda och Arvidsjaur.
Medan Kiruna uppges betala mellan 95 till 115 kronor i timmen ska timpenningen i Luleå landa på 70 kronor, enligt kartläggningen.
– Det är i stort samma arbete men blir väldigt olika betalt, det bottnar i en djup ojämlikhet, säger Samuel Pettersson, distriktsordförande för SSU Norrbotten.
Ann-Sofi Åkerlind, enhetschef på Kiruna kommun, förtydligar att beloppet inkluderar semesterersättning på 12 procent av lönen.
Ungdomsförbundet vill se mer jämlika löner för feriejobb och kräver att kommunerna ska införa löner om minst 100 kronor i timmen för gymnesieelever och 80 kronor i timmen för högstadieelever.
Kalix är en av kommunerna i Norrbotten som garanterar feriejobb till ungdomar födda 2006-2008 och är skrivna i kommunen. När det kommer till timlönen landar den på 71 eller 85 kronor, beroende på ålder.
– Vi förhandlar det varje år med kommunal. Nu gjorde vi en höjning med någon krona, säger Birgitta Fransson, feriehandläggare och arbetskonsulent vid Kalix kommun.
– Vi försöker kolla med lite andra kommuner här ikring. Vi försöker ligga någorlunda i alla fall.
Hon ser att vissa jobb är mer populära än andra.
– Anläggningsjobb, det är fortfarande mer bland killar. Kiosk och café är också väldigt populärt.
Inom äldreomsorgen däremot kan platserna vara svårare att fylla. Då både hemtjänst och äldreboenden han anmäla många platser.
– Det är där vi kanske inte kan fylla upp.
Flera av kommunerna erbjuder en bonus på 10 kronor i timmen till ungdomar som väljer att feriearbeta inom äldreomsorgen, däribland Övertorneå och Jokkmokk.
– Det handlar inte om omsorgsarbete utan aktiviteter för de boende som till exempel sommarcafé, högläsning, promenad och spela spel, förklarar Catharina Thuresdotter, personalhandläggare på Jokkmokks kommun.
I botten av kartläggningen återfinns Övertorneå med ett lönespann på 50 till 70 kronor beroende av årskurs, där den högsta nivån gäller de ungdomar som väljer att jobba inom just äldreomsorgen.
Någon brist på jobb är det inte.
– Vi erbjuder alla jobb, det finns arbetstillfällen så det är inga problem, säger Maria Öhman på Övertorneå kommun.
Artikeln har tillförts ett förtydligande.