– Grundutbildning med värnplikt är en förutsättning för att bygga försvarsförmåga i Sverige. För det krävs att vi kan möta Försvarsmaktens behov och fylla de utbildningsplatser som Försvarsmakten har beställt. Huvudsyftet med grundutbildningen är att fylla krigsorganisationen och efter avslutad utbildning krigsplacerar vi de värnpliktiga, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, i ett pressmeddelande.
De flesta av de 5 583 personer som kommer att få en militär grundutbildning (GMU), är personer som antagits till militären via mönstringen. Men 917 av de som kommer att genomföra GMU har gjort så genom att frivilligt sökt sig till Försvarsmakten.
Den myndighet som ansvarar för mönsting och prövning av Sveriges framtida militärer är Plikt- och prövningsverket. Myndigheten har inför den senaste grundutbildningsomgången 2022/2023 mönstrat och prövat 18 539 individer. Av dessa har 7 921 erhållit godkända värden för att kunna skrivas in till en befattning inom någon del av försvarsmakten.
Vid nomineringarna, där den som i konkurrens anses bäst lämpad, har alltså 5 583 totalförsvarspliktiga skrivits in till någon av Försvarsmaktens befattningar.
Av de 5 583 personerna som kommer genomföra en militärutbildning var ungefär 24 procent kvinnor, en siffra som är något högre än vid föregående utbildningsomgång.
I Norrbotten är I-19 i Boden det förband som kommer att ta emot flest rekryter, 723. Vilket går att jämföra med Luleå och F-21:s 171 rekryter.