År 1973 stannade en förstföderska i snitt 6,6 dygn på BB efter en vaginal förlossning och 9,4 dygn efter ett kejsarsnitt. För en omföderska var vårdtiden i snitt ett dygn kortare.
I Norrbotten år 2015 stannade en nyförlöst mamma i snitt 1,5 dygn efter en vaginal förlossning och 2,5 dygn efter ett kejsarsnitt. Vårdtiden vid Sunderby sjukhus är i snitt kortare än vid Gällivare lasarett. Rikssnittet ligger på 1,8 dygn, respektive 3,0 för kejsarsnitt.
– Man bygger medvetet upp en organisation för att flytta eftervården till hemmet. De regionala skillnaderna beror på att olika sjukhus har valt att göra på olika sätt och vissa satsar mer på tidig hemgång än andra, säger Olof Stephansson till nyhetsbyrån Siren.
Längst får mammor på Gotland stanna – i snitt 2,4 dygn efter en vaginal förlossning och 3,4 dygn efter ett kejsarsntt. Kortast tid på BB tillbringar mödrar i Värmland när det gäller vaginal förlossning – 1,2 dygn – och mödrar i Västernorrland när det gäller kejsarsnitt – 2,3 dygn.
I dag kom också beskedet att regeringen vill tillföra ytterligare en halv miljard till förlossnignsvården i Sverige.
– Vi ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska kunna få vettiga förutsättningar att ge den vård patienterna behöver, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.