Så klarar du vabruari: Vaccin, frisk luft och inte så mycket kröka

Den tid på året då snuvor och flunsor florerar som mest är över oss. Vi bad om smittskyddsläkarens bästa vabruaritips.

Att vistas utomhus, motionera, inte dricka för mycket alkohol och undvika smittade personer är några av smittskyddläkaren Anders Nystedts tips på hur man tar sig igenom vabruari.

Att vistas utomhus, motionera, inte dricka för mycket alkohol och undvika smittade personer är några av smittskyddläkaren Anders Nystedts tips på hur man tar sig igenom vabruari.

Foto: Montage

Norrbotten2019-02-04 05:00

– Det är ju mycket luftvägsinfektioner som grasserar. Det hostas på en och ungarna blir sjuka och man måste vara hemma och vabba, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus.

Även om det inte finns något som hjälper till hundra procent så finns det olika sätt att skydda sig mot smittor. Att vaccinera sig mot säsongsinfluensa är ett sätt. Influensavaccinationerna har ökat med 15 procent, vilket Anders Nystedt tycker är positivt.

– Ju fler som vaccinerar sig, desto bättre är det. Nu är det ju en dålig säsong att komma med en sådan rekommendation eftersom vaccinet är i det närmaste slut. Det kanske finns några enstaka doser kvar på hälsocentralerna.

Man kan också försöka skydda sig själv mot luftvägsinfektioner på olika sätt.

– Man kan undra vad handhygienen har med luftvägsinfektioner att göra, men det har det. Viruset lever ett tag på ytor och petar man på saker där någon har hostat och sedan petar sig i näsan eller ögat kan viruset ta sig in i luftvägarna.

Detta gäller även för magsjukevirus som också drabbar många under den här perioden.

– Det är mest luftvägsinfektioner under februari men även magsjuka.

Enklast är ändå att undvika att träffa människor som man vet är sjuka om det är möjligt.

– Om grannen är vrålsjuk kanske man inte ska gå dit, till exempel.

Detsamma gäller åt andra hållet. När det gäller luftvägsinfektioner är man som allra mest smittsam dygnet innan man blir sjuk och de första dygnen med symptom.

– Det är schysst om man är sjuk att hålla sig från att gå på jobbet då. Sedan börjar immunförsvaret klappa till och då blir man inte så smittsam längre.

Smitta sprids lättare inomhus än utomhus.

– Det är förstås lite svårt att rekommendera det när det är 28 grader kallt.

Vill man undvika att bli smittad innebär det också en risk att exempelvis sätta sig i ett flygplan där man sitter nära eventuella smittbärare.

– Just flygplan är lite farligt, det är så tunn luft däruppe på 10 000 meters höjd och man sitter och andas samma luft hela tiden.

Några konkreta tips på hur man kan förkorta eller lindra om man ändå åker dit på en förkylning, har han inte.

– Man kan lindra symptomen men man blir inte snabbare frisk.

Dock kan man förebygga en hel del när det gäller sin egen hälsa, menar han.

– Allmän välmåga – att man tar hand om sig själv, motionerar och inte krökar så mycket och sådana saker är ju också bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om