Så kapade regionen operationskön från 3500 – till 350

Vårdkön för operationer av grå starr har minskat i Norrbotten. Anledningen är att regionen har utbildat två kirurger och rekryterat fem sjuksköterskor vilket lett till att ytterligare en operationssal kunnat öppna på Sunderby sjukhus.
– Vi har ökat antalet operationer från 60 till 80 i månaden, säger verksamhetsområdeschefen Therese Sundbom.

Eta Fredricson, sjuksköterska på ögonmottagningen vid Sunderby sjukhus.

Eta Fredricson, sjuksköterska på ögonmottagningen vid Sunderby sjukhus.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2025-01-14 00:01

Omkring 2 000 norrbottningar per år bedöms behöva opereras för grå starr och tidigare låg väntetiden för operationen på närmare tre år i Norrbotten.

Men nu ser det annorlunda ut. I dag är det ett års väntetid och kön för grå starroperationer har minskat från 3 500 till 350 patienter på ett år.

– Vi har haft en lång vårdkö och jobbat både kortsiktigt och långsiktigt, säger Therese Sundbom, verksamhetsområdeschef på ögonmottagningen på Sunderby sjukhus.

undefined
Therese Sundbom, verksamhetsområdeschef vid ögonmottagningen på Sunderby sjukhus.
undefined
Therese Sundbom berättar att det råder stor brist på ögonläkare inte bara i Norrbotten, utan i hela Sverige. "Det är extremt svårt att få tag på ögonläkare. Vi har egentligen bara sex specialister i Sunderbyn och tre i Gällivare och vi skulle behöva vara det dubbla för att täcka inflödet av patienter och underlaget av ögonpatienter", säger hon.

En anledning till den kortade kön är att Region Norrbotten skickade ungefär 3 000 patienter via vårdgarantienheten till upphandlade kliniker i Stockholm under 2024.

– Då gick man ut med brev till de som stod i kö och erbjöd de som var lämpliga att åka. Därför kunde vi korta kön som var väldigt lång när vi gjorde kampanjen.

Regionen har även internutbildat två kataraktkirurger (gråstarrskirurger), som blev färdiga i somras. 

I våras rekryterades också fem nya sjuksköterskor till ögonmottagningen på Sunderby sjukhus. Detta tillsammans med de nyutbildade kirurgerna gjorde det möjligt att öppna ytterligare en operationssal på mottagningen.

– Nu är det tre spår. De kan fortfarande åka via vårdgarantienheten, vi har internutbildat två egna kataraktkirurger som gjort att vi ökat antalet operationer från 60 till 80 i månaden och vi har också rekryterat ögonsköterskor. 

Eta Fredricson är en av de nyrekryterade sköterskorna och beskriver att hon trivs bra på mottagningen.

– Mycket är arbetskamraterna, vi är som en liten familj här och det är väldigt fantastiskt tycker jag. När vi kom så kom man bara in i gänget. Vi hjälper och stöttar varandra, säger hon.

undefined
"Jag och min fru Erica började jobba här i april och jobbar med allting här på mottagningen, det är det som är roligt och motiverande. Man blir upplärd på nya saker, det är ett väldigt spännande och lärorikt jobb", säger Eta Fredricson.
undefined
Eta Fredricson är utbildad operationssköterska och har arbetat på ögonmottagning i över 20 år.

Både hon och hennes fru Erica Johansson, som också fått jobb på mottagningen, valde att lämna Stockholm där de båda bott i många år och flytta till Ericas hemtrakter i Rutvik.

– Alla pusselbitar föll på plats. Vi fick jobb innan vi flyttade hit och sen fick vi hus och vi har mycket umgänge här. Det är en solskensresa, säger Eta Fredricson.

undefined
Paret Eta Fredricson, operationssköterska, och Erica Johansson, distriktssköterska, träffades på jobbet. Tidigare arbetade de båda på ögonklinik i Stockholm, men i våras flyttade de till Luleå och började arbeta på Sunderby sjukhus. "Hon längtade hem och jag längtade hit", säger Eta. (Arkivbild).

Vad är skillnaden på att arbeta här jämfört med Stockholm?

– Patienterna är ungefär i samma ålder, men deras grå starr är mycket tätare och framför allt är det mer komplicerade operationer jämfört med i Stockholm. För där hinner man kanske ta bort grå starren tidigare, så det är en utmaning. Det är så mycket nya saker man får lära sig, men det är också det som är roligt. 

Grå starr är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig. 

Eta Fredricson berättar att alla får det, då det är en normal åldersförändring.

– Vissa får det från födseln av olika anledningar, vissa får det tidigt i livet, man kan få det av att man äter vissa läkemedel. Vanligast är att man är 65 plus. 

Generellt tar en operation cirka 15 minuter och de flesta ser klart efter en vecka, berättar Eta Fredricson.

– Det är jättestor skillnad, man ser mycket klarare och väldigt mycket mer detaljer. 

undefined
"Man ska inte vara rädd när man ska operera sin grå starr och man får grå starr olika tidigt i livet på grund av olika anledningar. Man ska inte känna att man är gammal om man får det när man är yngre", säger Eta Fredricson.

I dag är det ungefär två tredjedelar av patienterna som skickas utomläns för operation. Regionens mål är att alla norrbottningar som behöver opereras för grå starr ska kunna göra det i Norrbotten. 

– Inom två år i alla fall då ska vi inte skicka några fler, det är målet. Att vi ska kunna göra alla hemma i Norrbotten, säger Therese Sundbom.

Om grå starr

Grå starr är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig. Det gör att du får du sämre syn. Det är olika hur lång tid det tar innan synen blir dålig. För en del tar det några månader och för andra kan det ta flera år. Grå starr behandlas med operation. Men alla som får grå starr behöver inte operation.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!