– Det är en oerhört olämplig plats att bygga ett kärnkraftverk på, säger Tero Härkönen, biolog och docent vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Han är en av 14 forskare, verksamma i Sverige och Finland, som skrivit ett öppet brev till ansvariga ministrar där de ber den finska regeringen avslå bygglovsansökan:
– När ekosystemet ändras med väldigt stora kylvattenutsläpp kommer i alla fall närmiljön påverkas i mycket hög omfattning. Innanhavet vid Pyhäjoki är väldigt grunt. I och med att det i huvudsak är sandstränder där kommer man att få shakta bort enorma massor sand kontinuerligt, eftersom sanden kommer röra sig vid stormar, säger Tero Härkönen, som tycker att miljökonsekvenserna borde ha större betydelse inför beslut om ny kärnkraft.
Vad finns det för forskning som visar att kärnkraftverk påverkar miljön?
– Vi vet av forskning vid andra stora marina anläggningar, och hamnverksamhet med stora muddermassor att aktiviteten har en mycket stor påverkan på omgivningen. Det lär vi få det uppe i Bottenviken också.
Närheten till vatten är avgörande för placeringen av kärnkraftverk i och med att kylvatten behövs. Finns någon annan plats som varit mindre dålig för miljön?
– Om man placerade ett kärnkraftverk vid en kuststräcka nära en ocean vore det en annan sak, då skulle kylvattenutsläppen blandas ut väldigt snabbt. Omloppstiden i Östersjön är väldigt låg.