Så jobbar polisen mot stöldligorna

Under 2018 minskade antalet inbrott i länet drastiskt och brottssamordnare Mats Lundén menar att man ser färre serier av inbrott än tidigare.

Antalet inbrott i länet har minskat under 2018.

Antalet inbrott i länet har minskat under 2018.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrbotten2019-02-05 09:07

I februari 2018 tilldelades Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen ett uppdrag från regeringen om att förstärka bekämpningen av internationella stöldligor i Sverige. När årsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterades så visade det sig att antalet anmälningar om inbrott i villor, fritidshus och lägenheter minskat drastiskt i länet.

I region Nord, anmäldes totalt 1853 inbrott, en nedgång med hela 420 stycken, eller 18 procent. Mats Lundén, brottssamordnare vid polisen, menar dock att det är för tidigt att säga om det beror på polisens satsning mot internationella ligor eller inte.

– Om det är det som gjort att vi inte haft inbrott i samma utsträckning som tidigare törs jag inte svara på. Vi har haft villainbrott i länet, men inte i den omfattning som vi hade tidigare och inte där man ser de här serierna. Där det kommer in och rasar på ett antal inbrott som sedan upphör direkt. Det har vi inte haft, säger Mats Lundén.

Lundén berättar att arbetet är väldigt beroende av information och att man samarbetar med andra länder och myndigheter för att kunna förutse när brottslingar är på väg in i landet.

– Vi har ju en gräns som går längs med hela Tornedalen med ett antal gränsövergångar där vi inte har någon bevakning normalt. Det är främst där de aktörer som är aktuella i Norrbotten kommer in. Det är svårt att bevaka, men det gäller att ha information om att saker är på väg. Det blir ett samarbete och jobb med underrättelsesidan med Finland, Norge och länderna runt omkring oss.

Något som polisen i Norrbotten använt sig av för första gången är utlänningslagen, där man kunnat avvisa misstänkta personer från landet utan att ha tagit dem på bar gärning, något som Lundén hoppas fungerar som avskräckande.

– Förhoppningsvis så har de här avvisningarna med återvändandeförbud gett klang. Vi vet ju ungefär vilka länder de här aktörerna rör sig ifrån och det sprider sig förmodligen på något sätt. Att när vi inte kunde ta dem när det begick brottet, så har vi ett annat verktyg och använder oss av det.

Mats Lundén är också positivt inställd till att samarbetet mellan polisen och de andra myndigheterna kommer att ge resultat framöver.

– Det finns mycket att jobba på fortfarande, men jag tror att det här kommer bära frukt om alla aktörer gör rätt saker och vi lär oss från varje tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om