Nu går vi in i den mörka, kalla tiden på året då norrbottningarna faktureras för det mesta av sin årliga elförbrukning. En vanlig villaägare kan förbruka 2 500 kilowattimmar i januari och den som bor stort eller inte har energieffektiviserat kan förbruka uppåt 4 000 kilowattimmar eller mer, enligt Villaägarnas riksförbund.
Jonathan Lindgren, expert på kommunala tjänster, ger ett exempel baserat på Piteå som brukar ha Norrbottens och landets lägsta elpris.
– Med ett scenario där elpriset, gud förbjude, rusar upp till tre kronor i januari och man räknar med 4 000 kilowattimmar hamnar du på 14 000 kronor en månad, säger han och syftar på den faktiska förbrukningen, utan nätavgift.
Riktigt där är vi inte än. Men enligt Energimarknadsinspektionens siffror var det rörliga snittpriset rekordhöga 150 öre i elområde 1 i september, att jämföra med den tidigare toppen på 102,85 öre i december 2021.
– Det blir 6 000 kronor om du har riktigt stor elförbrukning i januari, säger Jonathan Lindgren.
Det är enligt Luleå energi svårt att säga exakt vad elpriset kommer vara längre fram i tiden. Men när de gör prognoser för att prissäkra sig brukar börsens terminsmarknad ge en indikation om vad spotpriset förväntas bli.
– Tittar man på ett pris från perioden november till utgången av mars hamnar vi på runt en krona per kilowattimme. Det är en fingervisning om vad marknaden bedömer att priset kan landa på, men det är en ögonblicksbild. Hade du frågat mig för några veckor sedan hade priset varit högre och mycket kan påverka det framåt, säger Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel.
Han säger att det blöta och blåsiga vädret i oktober fått elpriserna att backa kraftigt från månaden innan. Då blev spotpriset rekordhöga 103 öre per kilowattimme i Luleå energis nätområde, högre än någon enskild månad det senaste decenniet.
Vilka risker ser ni framåt?
– Mycket har att göra med kriget i Ukraina och osäkerheten om Europas elförsörjning eftersom man är mycket beroende av gas. Får vi en kall och torr vinter runtom i Europa så blir det tuffa marginaler för energimarknaden.
Luleå energi har valt att bara erbjuda rörliga elavtal.
– Vi har märkt under hela året att det rörliga har varit lägre än de fasta avtalen så våra kunder har i största utsträckning valt rörligt. Den stora mellanskillnaden gjorde att vi i september kände att det inte längre är motiverat att binda sig på de här höga nivåerna, säger Magnus Tillqvist.
Energikrisen har förvärrats av att mer än hälften av de franska kärnkraftverken inte producerat el, på grund av planerade servicestopp men också mer omfattande problem som krävt reparationer och att den varma sommaren lett till att kylvattnet blev för varmt. Tyskland har tvingats producera el med hjälp av gas och det har bidragit till skyhöga elpriser i elområde 3 och 4. Men trots tillskott av kärnkraft i vinter förväntar sig marknaden just nu elpriser på 3-4 kronor per kilowattimme i södra Sverige.
Vattenfall uppger att man ska vara beredd på stora prisvariationer framöver.
– Det bästa är att förbereda sig och lägga undan om man har möjlighet till en buffert oavsett och försöka energieffektivisera där man kan. Om alla använder mindre el, så kommer detta inte bara märkas på fakturan utan även påverka elpriset nedåt, säger pressekreteraren Heidi Stenström.