I uppgörelsen ska skyddet för de fattigaste pensionärerna stärkas medan oseriösa fonder ska rensas bort från premiepensionssystemet.
I dag går det att ta pension från 61 års ålder men den åldern ska höjas stegvis till 64 års ålder år till 2026, skriver politikerna från riksdagspartierna, alla utom Sverigedemokraterna, på DN debatt i dag.
En av dem är Fredrik Lundh Sammeli (S) från Luleå.
– Vi gör det här för att vanligt fok ska få en trygg och bra pension. Pensionssystemet är i grunden bra, men vi ser att det har ett behov av att renoveras och utvecklas. Annars riskerar vanligt folk att få väldigt låga pensioner, säger han.
Den som vill jobba kvar längre än till 65 ska få rätt att fortsätta till 69 års ålder. Den höjningen ska enligt överenskommelsen vara genomförd 2023.
Det främsta argumentet till höjningarna är att svenskarna i dag lever längre än de gjorde för 20 år sedan och att medellivslängden ökar. Den senaste överenskommelsen om pensionerna slöts 1994 och diskussionerna har fram till nu legat på pensiongruppens bord i tio år.
Lägsta åldern för garantipensionen, för de som haft liten eller ingen arbetsinkomst, ska höjas från 65 till 66 år. Den ska kopplas till meddellivslängden och det innebär att fler höjningar kan komma.
De personer som haft ett särskilt långt arbetsliv ska däremot kunna ta ut garantipension efter 44 år i arbete. För de med lägst pension ska garantipensionen höjas, liksom taket för bostadstillägget.
Pensionsgruppens ordförande, socialminister Annika Strandhäll (S), sa på presskonferensen att det kommer att handla om flera hundralappar – eller uppåt en tusenlapp – i månaden för de pensionärer som har det tuffast.
– Många gånger är det en ensamstående kvinna 85 plus som har tagit ett stort ansvar hemma och för familjen. För den gruppen är det viktigt att förstärka garantipensionen och bostadstillägget och det kommer vi att komma tillbaka med detaljer om i vår, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Premiepensionsystemet ska förändras och oseriösa aktörer ska rensas bort genom hårdare kontroll av fonderna.
– Det har varit viktigt för mig att reformera premiepensionssystemet. Man ska inte behöva vara en expert på fondsparande för att få en bra pension och åtstramningen ska leda till färre fonder och i det stora hela till att man får större trygghet, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Ett program med 30 punkter ska införas i ett första steg och det kommer enligt den så kallade pensiongruppen att minska antalet fonder "avsevärt". Fredrik Lundh Sammeli säger att skandalerna i fondbolaget Allra har bidragit till att pensiongruppen kommit framåt i frågan, trots att man har olika grundsyn på systemet.
– Vi ska stoppa skurkarna i premiepensionssystemet och vi ska ha ett system där alla kan känna att deras pengar är trygga.