Så blir nya NSD: "Stilren och lättanvänd"

NSD:s digitala kanaler byter kostym. Med ny sajt och ny app ska vår nyhetstjänst bli snabbare, smidigare och mer personligt anpassad.

Norrbotten 27 april 2020 08:50

Nu går NSD in i en ny era, med en helt ny sajt och en uppdaterad app. Den nya digitala plattformen ska göra nyhetsarbetet snabbare och för läsaren ska det bli enklare att ta del av NSD:s innehåll.

– Våra utvecklare har haft två viktiga ledord med sig under hela processen med den nya plattformen. Apparna ska vara snabba och de ska vara användarvänliga. Vi har tidigare haft sajter som varit på tok för sega och tungladdade, och det har så klart varit frustrerande både för våra användare och oss, säger Ida Folkesson, nyhetschef och ansvarig för NSD:s och Kurirens digitala kanaler.

Tidigare har sajten redigerats manuellt av webbredaktörer, men nu tar NSD nästa steg in i framtiden och går över till en sajt och en app som kontrolleras av algoritmer. Nyhetschefer och redaktörer ger alla texter ett nyhetsvärde, som tillsammans med läsarnas intresse lägger grunden för algoritmens prioritering av nyheterna på sajten.

– Vårt viktigaste uppdrag är att vara relevanta för våra läsare. Nu får vi ytterligare ett verktyg som hjälper oss att vara det.

Riskerar inte redaktionen att tappa kontrollen över sajten när den tas över av en algoritm?

– Vi gör fortfarande den nyhetsprioriteringen redaktionellt, sedan spelar läsarnas intresse för artiklarna in när det gäller vilka nyheter som presenteras. Men även om rubrikerna visas på förstasidan med hjälp av algoritmen så finns så klart fortfarande allt med för den som hellre vill surfa i till exempel kronologiskt läge där allt vi publicerar listas.

Den nya sajten ska också kunna bli mer personligt anpassad för alla läsare, med hjälp av den nya tjänsten "mina nyheter".

– Vi producerar oerhört mycket journalistik och alla är inte inne på våra sajter varje dag till exempel. För den som inte vill missa nyheter kring specifika ämnen man är intresserad av finns nu möjligheten att följa vissa ämnestaggar och få ett extra, personligt anpassat, nyhetsflöde med den typen av artiklar inne på fliken "mina nyheter".

Är du taggad?

– Oerhört. Jag tycker att de nya sajterna har blivit stilrena och lättanvända, och jag hoppas att våra läsare kommer att uppskatta dem. Nu har vi också ännu fler möjligheter med vår journalistik, nya verktyg för berättande i digital form – som kan ge läsarna ett mervärde när de tar del av våra nyheter. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa