I år är ett dokumenterat bra hjortronår på många håll och kanter i Norrbotten. Den som vill prova på hjortronplockning och bli rik på skogens guld borde ta chansen, det tycker i alla fall matkreatören Eva Gunnare.
– Det finns hjortron på väldigt många olika ställen, man är inte beroende av att ha fått tips från någon om exakt var man ska leta, säger hon.
Eva Gunnare föreslår att man tar fram en karta och letar upp var i närområdet det finns våtmarker. Exempelvis har länsstyrelsen en gratis app, Norrbottens naturkarta, som kan användas. Symbolen för våtmark är att området är streckat med brunorangea linjer.
– Sedan när man väl går ut ska man leta efter marker utan jättemycket träd. Gräs och skvattram trivs i ungefär samma miljö som hjortronen. Det är även smart att lägga hjortronbladets utseende på minnet. Sådana blad ser man ofta innan man ser bären, så då vet man att man är något på spåren, säger Eva Gunnare.
Hon tycker även att bären är tacksamma att leta efter i och med att de lyser upp med sin orangeröda färg.
– Det är svårare att hitta gröna eller ljusgula bär.
Hjortrontillgången varierar i länet, i de södra delarna är det här ett år som sticker ut.
– Det var länge sedan det var ett så här bra hjortronår. De hela kom i gång lite tidigare, så det blir nästan lite bråttom i år. Här kunde vi börja plocka redan förra veckan och nu har vi kanske en vecka på oss innan bären är övermogna. Men, nu är ju blåbären mogna extra tidigt också, så vi kommer nog behöva plocka båda sorterna parallellt, säger Ann-Christin Sjöstedt, Frostab i Arvidsjaur.
Längre norrut är läget lite sämre.
– Det är ju väldigt lokalt med hjortron. Här i Harads har det inte varit något rekordår. Inte helt dåligt, men sämre än i fjol i alla fall. Ännu längre norrut har hjortronen inte hunnit mogna än, säger Andreas Renberg, Svantes vilt och bär.
Eva Gunnare har inte hunnit plocka några hjortron än i år, men hon har varit ute och rekat lite på myrarna. Hos henne i Jokkmokk är tillgången inte heller extraordinär.
– Man kan ju få lite guldfeber när man är ute och går från tuva till tuva för att plocka. Är det som i år, lite glesare med bär, kan man råka gå jättelångt.
Hon menar därför att det är jätteviktigt att hålla koll på omgivningen när man ska plocka hjortron så man inte går vilse. Man kan exempelvis notera var solen står, man kan titta ut landmärken som man går efter, eller så tar man med sig en telefon med GPS-funktion som håller koll åt en.
– Jag själv brukar inte göra det så ofta, det kan ju vara bra att gå utan och träna upp sina sinnen, säger Eva Gunnare.
I övrigt har hon några tankar om vad som kan vara bra för den ovane hjortronplockaren att tänka på:
– Först och främst, ha på dig kläder som är tunna men som ändå täcker kroppen. Det är ofta väldigt mycket mygg på myrarna, men man blir varm av att vandra runt och plocka.
Sedan tycker Eva Gunnare att man ska ha med sig en liten väska med myggmedel, en vattenflaska, en bunke att lägga bären i och en extra plastpåse att lägga över bären i om bunken blir full innan man plockat klart.
Att stöta på djur är inget man behöver oroa sig för när man ger sig ut i vildmarken.
– Det har säker hänt att någon björn eller älg har sett mig när jag varit ute, men har jag aldrig sett dem. De har så bra syn och luktsinne, så det går från platsen långt innan du hunnit komma fram dit, säger Eva Gunnare.