Så är läget i svampskogen: "Allt tyder på ett bra år"

Svampsäsongen i Norrbotten är i sin linda, men allt tyder på ett bra år för kantareller och andra eftertraktade svamparter i länets skogar.

Petra Wikström tror på ett bra svampår. "Det har varit gynnsamma förhållanden", säger hon.

Petra Wikström tror på ett bra svampår. "Det har varit gynnsamma förhållanden", säger hon.

Foto: Joakim Nordlund

Norrbotten2024-08-07 00:01

Nyheten i korthet

  • Svampsäsongen i Norrbotten ser ut att bli ett bra år för kantareller och andra populära svamparter, enligt Petra Wikström, svampkonsulent och medlem av Luleå svampklubb.
  • Gynnsamma förhållanden med växlande värme och regn har skapat bra förutsättningar för svampväxt, och högsäsongen förväntas ta fart på allvar nästa vecka.
  • Många svampplockare i Luleåregionen har redan fyllt sina korgar med kantareller, och vissa har även hittat den sällsynta svarta trumpetsvampen. Wikström tipsar om att utforska närområdena för bästa svampplockning.

Det uppger Måttsundsbon Petra Wikström, svampkonsulent och medlem av Luleå svampklubb.

– Det har varit gynnsamma förhållanden i större delen av Norrbotten, med värme och regn om vart annat. Så alla tecken finns för ett bra svampår och jag räknar med att det tar fart på allvar nästa vecka, säger hon.

I andra delar av landet svämmar sociala medier över med bilder på lyckade svampplockarräder. Men i Norrbotten är det inte högsäsong riktigt ännu.

undefined
Ut med korgen! Kantarellerna är först ut och Petra Wikström tipsar om fina ställen runt Luleå.

– Man ska tänka på att södra Sverige har en längre säsong medan vår säsong här uppe är mer kompakt. Jag har varit ute och tittat en del, och visst kan man hitta kantareller på sina ställen, men de är ju också lite av förlöpare. Det börjar titta fram lite kremlor och strävsoppar, men i övrigt är det tunt, i alla fall runt kusten. I inlandet tycks det ha kommit lite längre. Jag var i Moskosel senast, där hade svamparna börjat komma även i torra tallskogar. Riktigt tidigt i år sågs även rödbrun stensopp i Gällivaretrakten. Men den riktiga kulmen kommer sannolikt inom de närmaste veckorna, säger Petra Wikström.

Framåt helgen och nästa vecka utlovas regn.

– Det är inte fel. Växlande väder är det bästa, lagom med regn och lagom med värme triggar svamparnas mycel att skjuta fruktkroppar. Just efter regn kan de svampar som redan fanns bli blöta och tråkiga att plocka. Men regnet göra att mycelen "törs" bilda nya fruktkroppar. En till tre veckor senare finns nya svampar på plats. Regelbundna regn ger alltså förutsättningar för en bra svampsäsong, säger Petra Wikström.

undefined
Kulmen på svampsäsongen kommer om några veckor, spår Petra Wikström.

Hon vet att många svampplockare i Luleåregionen redan har fyllt sina korgar med kantareller. Vissa har även hittat den lite sällsynta delikatessen svart trumpetsvamp.

– Det verkar vara ett bra år för kantareller, både i skärgården och i kustlandet. Mitt tips till Luleåborna är att man ger sig ut i närområdet, exempelvis naturreservatet vid Hertsölandet och Ormberget. Där finns jättefina kantarellställen. Även Bälingeberget och Lomtjärnsberget är fina svampställen.

undefined
Kantarellsäsongen är redan igång och även delikatessen svart trumpetsvamp har hittats. "Det verkar vara ett bra år för kantareller", säger Petra Wikström.

Här tipsar Petra Wikström om fem lite mer ovanliga arter att upptäcka:

  1. Sandsopp, växer med tall, gärna på tallhedar som Kallaxheden. Den har en helt okej smak tillagad som färsk men efter torkning blir den fantastisk med en mycket fin och umamirik smak som passar jättebra exempelvis i såser.
  2. Sotvaxskivling är en vacker art med sin sotbrunsvarta hatt och vita glesa vaxartade skivor. Du hittar den med gran och tall i blåbärs- och lingonskog. Den har en svag doft av honung och är en mycket god matsvamp.
  3. Fårticka som växer med gran är en lätt art att lära sig känna igen. Fast fint kött som kan skivas upp och tillagas som det är eller paneras först. Köttet blir gult i vanlig stekpanna och svart i järnpanna. Den sistnämnda egenskapen har gjort att den tidigare använts i leverpastej som "tryffel". 
  4. Tall- och granblodriskor. Växer med tall respektive gran. Alla riskor "blöder". De här två arterna avger en orange vätska som efter en stund i luften blir grönaktig. De är båda mycket goda matsvampar. 
  5. Rödbrun stensopp, växer i tallskog med tall. Gärna på tallhedar. Nära släkt med karljohan och enligt många ännu godare. Lik karljohan i utseende men har mer rödbruna toner på hatt och fot och lite skrynklig/bucklig hatt. 

Petra Wikström utsågs tidigare till Årets svampkonsulent 2024 av Svampkonsulenternas riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!