S-toppen: "Jag vill ha Natobaser i Norrbotten"

S-toppen Erik Bergkvist, Umeå, vill ha permanenta Natobaser i Norrbotten, trots att partistyrelsen har en annan uppfattning. "Sverige ska vara Natomedlem fullt ut", säger han.

Socialdemokraten vill se Natos flyg- och armébaser i Norrbotten. Europaparlamentarikern Erik Bergkvist sticker ut hakan i debatten som en av få S-toppar som vill ha permanent Natonärvaro i norra Sverige. "Sverige ska vara medlem i Nato fullt ut", säger Bergkvist.

Socialdemokraten vill se Natos flyg- och armébaser i Norrbotten. Europaparlamentarikern Erik Bergkvist sticker ut hakan i debatten som en av få S-toppar som vill ha permanent Natonärvaro i norra Sverige. "Sverige ska vara medlem i Nato fullt ut", säger Bergkvist.

Foto: Arkiv

Norrbotten2022-06-13 19:00

Erik Bergkvist är socialdemokratisk Europaparlamentariker från Västerbotten och häromveckan hade han en ledarkrönika i NSD, där han öppnade för att diskutera Natobaser i Sverige – i synnerhet i Norrbotten. 

Bakgrunden, menar han, är att regionen är militärt högintressant, bland annat sett till den alltmer framkomliga Nordostpassagen. 

– Hela Nordkalotten är geopolitiskt hett, dels apropå alla naturtillgångar och mineraler men också apropå tillgången till Atlantkusten. Nordostpassagen blir dessutom ännu mer seglingsbar i framtiden, vilket gör att Nordkalotten hamnar ännu mer i fokus. Och det är ingen hemlighet att det är Ryssland som är hotet mot vår region, säger Bergkvist.

undefined
"Vi har redan F21 i Luleå och flera jägarregementen i norr. Vi ska bygga vidare på det och det naturliga vore om Nato hade en flygbas i Norrbotten", säger Erik Bergkvist som menar att just F21 skulle vara lämplig, med satellitflygfälten i Vidsel och Jokkmokk.

Han menar att Natobaser är det naturliga nästa steget när Sverige väl har blivit medlem i försvarsalliansen.

– Vi går med i Nato för att stärka vår gemensamma försvarsförmåga och har redan mycket Natoövningar i regionen. Därför tycker jag att Sverige ska vara medlem i Nato fullt ut. 

Vilken typ av Natobaser menar du ska förläggas här?

– Jag är ingen militäranalytiker men vi har redan F21 i Luleå och flera jägarregementen i norr. Vi ska bygga vidare på det och det naturliga vore om Nato hade en flygbas i Norrbotten, säger Bergkvist som menar att just F21 skulle vara lämplig, med satellitflygfälten i Vidsel och Jokkmokk. 

Men Erik Bergkvist är än så länge ensam inom sitt parti om att plädera för Natobaser i norr. Partistyrelsens beslut innebar tvärtom att S deklarerar att landet varken ska ha kärnvapen eller permanenta militära Natoanläggningar på svenskt territorium.

– Jag har en annan uppfattning, säger Bergkvist som däremot håller med om att Sverige inte ska ha kärnvapen.

Han är medveten om att det ännu måste ses som ett radikalt utspel från en S-topp, när närmare hälften av befolkningen är osäkra eller negativt inställda till Nato överlag, enligt flera opinionsmätningar. 

Men Erik Bergkvist uppger att han har fört dialog med flera inom partiet, både förtroendevalda och andra medlemmar, som också vill se Natobaser i norra Sverige.

– Det finns definitivt de som delar min uppfattning. Låt oss därför diskutera detta inför framtiden, och låt det inte dröja för länge. 

undefined
Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen med sin svenska kollega Peter Hultqvist på besök hos svenska soldater under den stora Nato-övningen Trident Juncture i Norge.

Medlemsländerna Norge och Danmark vill i dagsläget inte ha permanent truppnärvaro eller Natobaser på sina territorier men Erik Bergkvist ser inte det som något problem. 

– Om Norge säger nej till Natobaser, ökar det möjligheten för det Sverige i stället. Det vore inte konstigt om det blir både norrmän och danskar på en Natobas i norra Sverige, de känner ju till geografin här.  

Han ser även andra positiva effekter om Natobaser skulle upprättas permanent i Norrbotten. 

– Det innebär en lokalisering av många människor som behöver service, konsumerar i regionen och blir en del av samhället. Nuförtiden är det också både män och kvinnor som gör militärtjänsten.

Permanenta Natobaser innebär även ökat flygbuller och föroreningar i den norrbottniska naturmiljön?

– Flygbullret kommer vi ha oavsett om vi får Natobaser hit eller inte. När osäkerheten i världen ökar måste vi också öva mer militärt, tyvärr. 

Alla stora industriprojekt i Norrbotten motiverar ytterligare att Natobaser borde förläggas här, enligt Bergkvist.

– Vi pratar om en industri i absolut framkant, väl värd att försvara. Efter Rysslands anfall mot Ukraina vet vi vad de är kapabla till. 

undefined
Jasplanen vid F21 kan i framtiden bli en del av Natos flygbas i norra Sverige – i alla fall om Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S) får som han vill.

Anser du att Putin och Ryssland skulle kunna attackera Finland och norra Sverige?

– Jag ser ingen direkt hotbild just nu men norra Sverige är ett av de intressantaste områdena, samtidigt som Putin är väldigt oförutsägbar. 

Kan inte permanenta Natobaser i Norrbotten ytterligare öka spänningen på Nordkalotten och vid gränsen till Ryssland?

– Ryssland kommer säga att vi provocerar, oavsett om vi får Natobaser eller enbart ökar vår militära förmåga. Det är en del i deras krigföring. Men jag ser inte att hotet mot Sverige ökar på grund av Natobaser här. Däremot kanske Ryssland höjer tonläget ännu mer.

Erik Bergkvist hoppas nu att partiet internt fortsätter diskutera Natobaser i norr och så småningom ändrar ståndpunkt.

– Vi måste förstärka försvaret och med ett Natomedlemskap i ryggen är permanenta baser den bästa förstärkning vi kan få. Går man med i något, då gör man det fullt ut, säger Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

Natobaser i Europa

Flera europeiska medlemsländer har redan Natobaser på sina territorier. 

Exempelvis Island, Estland, Litauen och Italien har flygbaser under Natoflagg.

Tyskland har flygtaktiskt kommando, högkvarter, missilförsvar, ledningsstab för flygpatrullering med mera, medan Storbritannien har marintaktiskt kommando.

Polen och även Lettland har armébaser, medan flera andra länder har så kallade sambandsstabar. 

Norge har i dag ingen Natobas, däremot flyg för strids- och luftledning (Awacs).

Källa: FOI/Nato

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!