Många stora frågor står på dagordningen under det två dagar långa regionfullmäktige som på grund av rådande coronaläge hålls i Kulturens hus under onsdag och torsdag.
Bland annat ska den nya, omdiskuterade driftsorganisationen klubbas men där har oppositionen tidigare hotat med återremiss på grund av brist på konsekvensanalyser.
Men redan vid onsdagens sammanträde uppstod kalabalik då även majoritetens förslag om strategisk plan för 2021-2023 mynnade ut i en återremiss – med anledning av det akuta läget för länets kollektivtrafik.
Vi har i tidigare artiklar berättat om krisen för Länstrafiken, vars underskott 2019 uppgick till 27 miljoner kronor. Regionen vill spara in 10 miljoner på kollektivtrafiken som prognosticeras för ytterligare underskott 2020 på 43 miljoner kronor.
Mot den bakgrunden har flera så kallade stomlinjer mellan kommunerna hotats.
När den strategiska planen för regionen skulle debatteras ställdes frågan om kollektivtrafikens framtid åter på sin spets.
Oppositionsråd Anders Öberg (S), ordförande för Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) och Länstrafiken AB, krävde att kollektivtrafiken måste få 30 miljoner kronor extra i anslag inför 2021 – och ville ha besked av regionråd Kenneth Backgård (SJVP).
– Annars kommer Länstrafiken behöva sättas i konkurs, sa Öberg.
Men svaren från Backgård uteblev och därför yrkade det socialdemokratiska oppositionsrådet för en minoritetsåterremiss av den strategiska planen, vilket också blev fallet efter en omröstning som utföll med 42 mot 29 röster.
Efteråt var Kenneth Backgård (SJVP) mycket upprörd över Anders Öbergs (S) agerande.
– En ren utpressningssituation. Anders Öberg har aldrig lyft detta på regionstyrelsen och plötsligt kommer hotet: om inte kollektivtrafiken får 30 miljoner kronor, då går Länstrafiken i konkurs.
– Oanständigt och inte värdigt Öberg som själv sitter som ordförande för både RKM och Länstrafiken. Det är ju han som inte har lyckats hantera situationen för kollektivtrafiken, säger Backgård.
Men oppositionsrådet försvarade återremissen.
– Vi hade direktionsmöte i veckan, då förslag till budget togs fram där vi såg konsekvenserna för Länstrafiken, säger Öberg (S) som menar att det var omöjligt att lyfta frågan redan vid regionstyrelsens sammanträde i början av oktober.
Hur viktiga är de extra anslagen?
– Vi behöver 30 miljoner kronor extra för att klara stomlinjerna, vars intäkter är hårt drabbade i och med pandemin. Rekommendationen nationellt är 25 procents minskat resande, och våra intäkter minskar med 30 procent redan nu.
Han varnar för följderna om kollektivtrafiken utarmas.
– Många kommer inte kunna ta bussen till sjukhusen, sjukresorna blir fler och Bussgods kommer inte kunna skicka gods med bussarna. Svåra konsekvenser för besöksnäringen och näringslivet också.
Kenneth Backgård (SJVP) menar att du, som RKM:s ordförande, bär ett tungt ansvar för Länstrafikens kris.
– Ja, men nu är det pandemin och ett minskat resande som måste åtgärdas. Samtidigt gör vi organisationsförändringar och uppsägningar av egen personal. Regionen måste förstå att Länstrafiken är i ett mycket utsatt läge, säger Öberg (S).
Ärendet rörande den nya driftsorganisationen tas upp för beslut vid torsdagens regionfullmäktige.