Norrbottniske S-profilen om knivmordet i Almedalen

Norrbottniske riksdagsledamoten och justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli var på plats i Almedalen när mordet på Ing-Marie Wieselgren skedde. Han berättar nu om sina tankar kring vansinnesdådet.

Fredrik Lundh Sammeli, (S): "Det var fruktansvärt obehagligt. Jag började tänka på tidigare saker som skett som mordet på Anna Lindh."

Fredrik Lundh Sammeli, (S): "Det var fruktansvärt obehagligt. Jag började tänka på tidigare saker som skett som mordet på Anna Lindh."

Foto: Henrik Montgomery/Montage

Norrbotten2022-07-07 15:49

– Det var fruktansvärt obehagligt. Jag började tänka på tidigare saker som skett som mordet på Anna Lindh. Det är så klart en fruktansvärd händelse oavsett var det sker men speciellt i sammanhang som Almedalen som handlar om öppna samtal och demokratin, säger han.

Han befann sig i centrala Visby inte långt från mordplatsen när mördaren gick till attack. Offret var Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner. Sammeli säger de har jobbat tillsammans vid flera tillfällen i hans politiska karriär bland annat då han var regeringens särskilda utredare för barn i skyddat boende.

– Hon var en otroligt stark och engagerad person som brann för att skapa ett bättre samhälle för de mest utsatta. En expert på psykisk ohälsa med förmågan att göra svåra frågor enkla och förståeliga. Hon har varit både en kunskapskälla och inspiratör, säger han.

Han berättar om känslan som infann sig när han fick reda på att det var just Ing-Marie som avlidit.

– Stämningen var otroligt dämpad. Hon var en välkänd profil i sitt område och en röst för de utsatta. Det var en sån man hejade till på gatan och pratade med en kort stund.  Det är en sorg som slår en själv och alla som kände henne.

På torsdagen åkte Sammeli tillbaka till Luleå men innan resan lämnade han blommor vid mordplatsen. Han menar att ett samtal bör föras kring det hat och våld som offentliga personer utsätts för.

– Polis och åklagare måste göra sin utredning. Men det skulle vara en farlig utveckling i fall vi stänger ute oss från allmänheten. Almedalen är viktigt för det offentliga samtalet. Man får vara rädd men samhället kan inte backa undan, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Kort efter intervjun skickar han ett citat från Ing-Marie som beskrev henne som person:

"Jag är övertygad om att det kommer bli bra igen. Det goda kommer att segra - det har det förr och det kommer det att göra igen, men förlusterna på vägen kommer att bli stora. Vi kommer att behöva stötta varandra i att hålla hoppet uppe, hålla rädsla, uppgivenhet stången. Det är bättre att vara rädd med andra. Det är bättre att sätta ord på ilska och förtvivlan tillsammans. Bättre att göra det lilla man kan, för någon.  När du inte orkar så orkar jag. När jag inte orkar så orkar du."

Ing-Marie Wieselgren, 1958 – 2022

undefined
Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner, dog efter att ha blivit attackerad av en man med kniv på Almedalen under onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!