”Trygghet, demokrati och sammanhållning” är den socialdemokratiska parollen under årets första maj-firande. Samtidigt har just sammanhållningen i arbetarrörelsen hamnat i fokus. Bakgrunden är regeringsöverenskommelsen med C och L där en förändrad arbetsrätt är en av punkterna som kritiserats hårt från fackligt håll.
Kritiken tog ny fart i förra veckan när regeringen meddelade att en utredning för att ”modernisera” arbetsrätten tillsätts. Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, tyckte att utredningen borde förpassas till papperskorgen – innan den ens kommit igång.
Inför första maj är arbetsrätten en het fråga för socialdemokrater runt om i landet. Så också i Överkalix.
– Vi får gå tillbaka till valresultatet som innebar att ingen kunde styra enligt sin egen politik. Alternativet hade varit en politik väldigt långt åt höger. Nu har vi hamnat mera i mittfåran och ingått ett avtal där vi för en politik som ligger en bit ifrån Socialdemokraternas kärnpolitik, men vi måste kompromissa och försöka få fram bästa möjliga politik utifrån det rådande läget, säger Anne Jakobsson.
Vad säger du om kritiken från LO?– Det är inget fel i sig att de kritiserar och håller fanan högt. Det är frågor som vi socialdemokrater fortfarande tycker är behjärtansvärda. Vi håller med dem, men vi har ingått ett avtal som vi måste förhålla oss till. Det innebär avsteg från vår ideologi, men de partier som gick med i avtalet gör också stora avsteg från sin politik.
Mats Niemi, nybliven ordförande för S i Kiruna, tycker att utredningen måste få ha sin gång.
– Man förutsätter att det inte ska bli bra, men det vet vi ju inte ännu. Jag tycker man ska avvakta och se vad som kommer ut av det. Jag tror att konsekvenserna blivit värre om vi fått M, KD och SD som styr landet.
För S i Kiruna är heltiderna en viktig lokal fråga på första maj. Detta sedan kommunledningen aviserat att rätten till heltid för kommunanställda kan komma att slopas.
– Det blir osäkert, mindre attraktivt och vi riskerar att inte få tillräckligt med personal i omsorgen, säger Mats Niemi.
För Anne Jakobsson fortsätter första maj att vara en viktig högtidsdag. Viktigare än hennes egna födelsedagar.
– För oss som varit med länge i politiken betyder den oerhört mycket. Det är en starkt symbolisk dag – och en extra ledig dag för det arbetande kollektivet.