S får 33,7 procent, en ökning med 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen, visar SCB:s partisympatiundersökning för maj.
Distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet, gläds åt den stora ökningen.
– Folk ser att vi kan leda landet genom coronakrisen. Ett betyg här och nu för vår förmåga att samla politiken i ett tufft läge.
Dock ska konstateras att SCB:s undersökning den 29 april till 27 maj utfördes under den så kallade politiska borgfreden, när partierna i opposition valde att inte gå till angrepp mot regeringen och landets coronastrategi.
De senaste dagarna har dock kritiken blivit desto mer frekvent, inte minst i söndagens partiledardebatt i SVT Agenda när statsminister Stefan Löfven (S) stod till svars för att dödsfallen i Sverige – drygt 4 600 hittills – är långt högre än i grannländerna.
– S får en tuff resa, det blir en lång diskussion kring vad vi hade kunnat göra annorlunda. Det är inom äldreomsorgen som flest har dött, definitivt en fråga att titta på framöver, säger Lundh Sammeli.
Samtidigt menar han att coronakrisen har satt fokus på värdet av en fungerande välfärd, traditionellt en hjärtefråga för S.
– I en kris blir det tydligt att människor efterfrågar det starka samhället och vi socialdemokrater har alltid haft det som prioritering.
Därför välkomnar han en fortsatt debatt om hur välfärden ska finansieras.
– Även om vissa partier är kritiska nu, vill plötsligt alla ha bättre äldreomsorg och trygghet för personalen. Den diskussionen blir intressant framöver, då den ställs mot sänkta skatter, privatiseringar och marknadslösningar.
Men nu väntar också andra svåra tvistefrågor för S, som migrationsuppgörelsen och de delar av Januariavtalet som partiet egentligen inte vill backa upp – som en reformerad arbetsrätt.
– Nu ligger utredningen om arbetsrätten ute på remiss, samtidigt som parterna på arbetsmarknaden kan förhandla fram en svensk modell.
Kommer parterna lyckas med det?
– Jag tror det. Om parterna kommer överens, så blir inte lagstiftning aktuellt kring arbetsrätten.
Men Fredrik Lundh Sammeli är inte säker på att det politiska livet återgår till ett normaltillstånd – på flera års sikt.
– Vi är mitt uppe i en pandemi och det finns inget stopp på den innan vi har ett vaccin. Detta formar samhället i säkert tio år framåt. Det politiska samtalet förändras därför också. Jag hoppas att alla partier förmår att hålla i borgfreden så långt det är möjligt, för den tjänar Sverige bra.
Betydligt sämre i SCB:s undersökning gick det för SD som backar med 5,6 procentenheter, ned till 17,5 procent.
– Tråkigt, men till viss del logiskt. Under coronapandemin har vi hamnat i skuggan. Större fokus på S och M. Ulf Kristersson (M) har fått framstå som den enda oppositionsledaren, säger Eric Palmqvist, riksdagsledamot från Gällivare.
Varför har Kristersson synts mer i medierna än Jimmie Åkesson?
– Våra utspel kring corona har inte snappats upp på samma sätt. Men när Kristersson några veckor senare tycker samma sak, då följer medierna upp.
Eric Palmqvist tror att coronadebatten vänds till S nackdel nu.
– I efterspelet kommer S ställas till svars för de höga dödstalen. Ett kapitalt misslyckande. Vård- och omsorgsfrågorna kanske inte är S paradgren trots allt.
Däremot vill han inte kommentera debattartikeln i Dagens nyheter av partiledare Jimmie Åkesson, där kravet höjdes på att statsepidemiolog Anders Tegnell måste avgå.
– Men vi ser fram emot en kriskommission, där vi kan peka på alla bristerna vad gäller beredskapslager med mera. Det kommer visa sig att vi har haft rätt i vår kritik.