Reformen ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Totalt får en miljon pensionärer i genomsnitt mer än 750 kronor per månad.
I Norrbotten skulle det innebära att närmare 30 000 pensionärer får höjd pension.
– Det här är bra politik på riktigt. Frågan avgörs i riksdagen i juni och än har inte Moderaterna och Sverigedemokraterna tagit ställning. Vårt budskap är dock tydligt. Sveriges pensionärer förtjänar respekt. Vi måste höja pensionerna nu, säger Tobias Baudin, partisekreterare (S) i ett pressmeddelande.
Den genomsnittliga disponibla inkomsten för alla kvinnliga pensionärer kommer att öka med 500 kronor per månad. 64 procent av alla kvinnliga pensionärer får mer pengar i plånboken.
– Alldeles för många av Sveriges pensionärer har för låg pension. Garantitillägget är en viktig reform som kommer göra skillnad för många norrbottniska pensionärer. Den som röstar nej till det här förslaget har ansvaret att förklara för pensionärer som slitit ett helt liv men ändå har låg pension hur de ska få pensionen att räcka till, säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.
Regeringens förslag möts av stark kritik från oppositionen.
– Det är häpnadsväckande oansvarigt av regeringen. Bakgrunden till garantitillägget är väl känt, det kom till för att köpa Vänsterpartiets stöd i den kommande statsministeromröstningen då Magdalena Andersson blev vald. Jag ser det som problematiskt att man försöker behålla makten genom det här. Det riskerar att föra oss tillbaka till den tid då valrörelse och kortsiktighet trumfade stabilitet och förutsägbarhet, säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M).
Även flera tunga remissinstanser har varit kritiska till förslaget och Mattias Karlsson säger att det riskerar slå sönder stabiliteten i pensionssystemet.
– Jag motsätter mig inte högre pensioner, men jag motsätter mig det här framförhastade förfarandet och tycker att tillvägagångsättet starkt kan ifrågasättas.
– Från politiken skulle man kunna vara mer träffsäker med att höja pensioner genom att kombinera åtgärder som tidigare inträde på arbetsmarknaden och höjd riktålder för pensionering. Tittar man på de med lägsta pensionerna vore det mer logiskt att höja garantipensionen.
Karlsson anser att marginaleffekterna blir höga om barntillägget införs.
– Det har man skissat fram i remissvaren från myndigheterna att det finns pensionärer som kan få en marginaleffekt på över 100 procent – alltså en Pomperipossaeffekt. Man kommer att betala mer i skatt än vad man får ut av det.
Det så kallade respektavståndet ska värnas, uppger Mattias Karlsson.
– Är den skillnaden väldigt liten så skapar det ett misstroende mot hela pensionssystemet, det vill säga att man kan ha jobbat i 40 år men får ut i princip lika mycket som en som aldrig har jobbat
Moderaterna kommer inte att stödja regeringens förslag.
– Inte som det är konstruerat idag. Just nu rundar man pensionsgruppen, vi har i nästan 30 år i Sverige fredats från sådant här kortsiktigt röstfiske genom budgetutspel från enskilda partier. Såväl dagens som morgondagens pensionärer är värda ett robust pensionssystem som levererar både i kris och i vardag, säger Mattias Karlsson.