Ryskt robotsystem i närheten av Norrbotten

Det ryska robotsystemet Iskander med en räckvidd med upp till 500 km placerades i höstas omkring 50 km från Kirkenes i Nordnorge. Därmed skulle de kunna nå stora delar av Norrbotten.

En Iskanderbataljon visas upp under en militärparad på Röda Torget i Moskva.

En Iskanderbataljon visas upp under en militärparad på Röda Torget i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Norrbotten2018-03-10 07:00

Det är chefen för den norska underrättelsetjänsten, Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, som avslöjar detta vid ett föredrag tidigare i veckan inför Oslo Militäre Samfund.

– Iskander är ett relativt nytt markbaserat långtgående precisionsvapen med en räckvidd på omkring 500 km. Ryssland har vid flera tillfällen flyttat runt missilsystemet för att markera missnöje. Flyttningen till Petjengaområdet nära gränsen till Norge under övningen i fjol höst gjorde att mål i stora delar av Nordnorge var inom räckhåll för missilerna, säger Morten Haga Lunde.

Det var under den stora ryska övningen Zapad 2017 som Iskandermissilera enligt Etterretningstjenesten placerades i Petjengaområdet. Osäkert är dock om placeringen var permanent eller tillfällig. Finns missilerna där idag så innebär det att kan nå stora delar av Norrbotten.

– Det är naturligtvis ett ytterligare verkanssystem som kan nå ner över Nordkalotten, men Ryssland har andra fjärrstridsmedel som man kan skjuta med så egentligen betyder det inte så mycket. Det finns fjärrstridsmedel som man kan skjuta från bland annat ubåtar och flygplan, så man har redan kunnat nå mål på Nordkalotten. Det är inte en utökad räckvidd utan det är snarare så att det är fler sätt att nå målen, säger Johan Norberg som är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvaret forskningsinstitut.

Det här kan ses i samband med uppgifter om att Ryssland placerat Iskandersystemet i Kaliningrad vid Östersjökusten bara 300 km från Gotland.

– Ryssland har fjärrstridsvapen som de kan skjuta in i andra länder. Det har man haft länge. Nu håller man på att utveckla flera sådana och förbandsätter dem. Det här är en utveckling som har pågått ett tag, säger Johan Norberg.

Modifierad kan Iskandermissilerna bära kärnstridsspetsar, vilket skulle öka hotet.

– Skulle Ryssland vilja använda kärnvapen på Nordkalotten har de andra system som kan göra det. Hela kärnvapenfrågan handlar snarare om man vill gå över den tröskeln eller inte, säger Johan Norberg.

Chefen för norska Etterretningstjenesten berättade också att under 2017 genomförde ryska stridsflygplan vid tre olika tillfällen simulerade angrepp mot norska militära anläggningar i Nordnorge.

– Problemet är att Ryssland är benäget att använda militära medel för att nå sina mål, till exempel på Krim, i östra Ukrania och i Syrien. Det är den stora frågan. Inte om Ryssland har ett Iskanderförband i Petjenga, säger Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvaret forskningsinstitut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om