Efter Sovjetunionens kollaps i början av 1990-talet försvann mycket av den tunga industri som fanns i Murmansk-området och på Kolahalvön. Det gjorde att efterfrågan på el också sjönk kraftigt.
– Ett stort problem är att kraftledningsnätet är gammalt och mycket av elen försvinner på vägen. Men just nu pågår en omfattande renovering och upprustning av ledningsnätet som levererar energi till bland annat Karelen, säger Anna Kireeva.
Som vi tidigare berättat så krävs det stora mängder ny elenergi till dom nya planerade fossilfria industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten. De kommer i framtiden att kräva nästan halva Sveriges energiförbrukning. Fram till 2040 beräknas det svenska energibehovet fördubblas.
Energibehovet för LKAB:s satsning på koldioxidfri järnsvamp kommer att öka företagets energibehov från nuvarande 2 Twh till upp mot 55 TWh. LKAB:s och H2GS satsningar kommer att kräva 70 Twh medan SSAB och LKAB:s satsning Hybrit i Gällivare kräver 15 Twh.
Det ska ersättas med bland annat vindkraft, solenergi, lagrad energi och utbyggnad av befintlig energi. Det behövs också en omfattande utbyggnad av det svenska kraftledningsnätet.
Det är Svenska kraftnät som ansvarar för kraftledningsnätet i Sverige.
Svenska kraftnät planerar nu att tillsammans med Finlands kraftnätsoperatör, Fingrid, bygga en 400 kV växelströmsledning från Messaure i Norrbotten till Keminmaa på den finska sidan. Den så kallade Aurora Line.
Patrik Svensson vid Svenska kraft kan inte svara på om det är möjligt för Sverige att köpa el från norra Ryssland.
– Vi står för själva kraftledningsnätet, den fysiska överföringen av el inom landet och med våra grannländer. Handeln med el sker på en avreglerad elmarknad. El köps och säljs fritt på handelsplatser. Det är marknaden själv och företagen där som bestämmer inköpen av el från andra länder, säger han.
Det finns redan ett utbyggt samarbete i Norden och till Baltikum där elen kan flöda fritt beroende på var behovet finns.
– Vi kallar det nordiska synkområdet där Sverige, Norge och Finland ingår, halva Danmark samt de baltiska länderna. Det nordiska synkronområdet är i sin tur sammankopplat med elnät i närliggande länder med vilka elhandel sker, säger Svensson.
Hur är det med inköp av el från Ryssland?
Vattenfall har i dagsläget inga planer på att köpa el från Ryssland.
– Det svenska kraftsystemet har ingen direkt koppling till Ryssland och Vattenfall kommer inte att köpa in el från Ryssland. I takt med att elbehovet växer, bland annat för dom stora industrisatsningarna i norr, bygger vi ut vår elproduktion från förnybara energislag, främst vind- och vattenkraft, säger Heidi Stenström vid Vattenfall.
Stefan Savonen, avdelningschef för energi och klimat vid LKAB:
– Vi avser köpa el som producerats inom det nordiska kraftsystemet där Sverige, Norge, Finland och Danmark ingår och i synnerhet från prisområden i vår närhet och där ingår inte rysk elkraft, säger han
Norr media har också pratat med Peter Larsson – regeringens samordnare för satsningarna i norra Sverige. Han vill dock inte svara på om han tror att rysk el kan lösa problemet med elförsörjningen i norr.
– Det är inte en fråga för mig, säger han.