– Allt som krävs för de här molnen slog in under tisdagen i norra Sverige. De har synts i Norrbotten, Västerbotten och även i Jämtland, säger Kjell Lund, meteorolog vid SMHI.
Sociala medier har fyllts av de pärlemorfärgade molnen de senaste dagarna.
– Det här är väldigt höga moln, de ligger ofta på 20–30 kilometers höjd i stratosfären. Det som krävs är att det är riktigt kall luft. Sedan ska det blåsa rejält, vilket det gör just nu över fjällkedjan, säger Kjell Lund.
Pärlemormolnen består av små partiklar av flytande eller fast vatten. De kan även innehålla svavelsyra och salpetersyra. De uppträder under vinterhalvåret på nordliga breddgrader, ofta på eftermiddagen eftersom solen ska befinna sig under horisontlinjen och lysa upp mot molnen.
– Även på den höga höjden finns det små mängder vattenånga. Det bildas gravitationsvågor där vattnet kondenseras på vågtopparna. Man kan se dem väldigt tydligt på satellitbilderna. Det är liksom stående vågor som ligger som på ett band, säger Kjell Lund.
Temperaturerna har dock varit relativt höga, med bland annat plusgrader vid kusten. Det beror i sin tur på det som kallas föhneffekten. Kortfattat förklaras det med att när fuktig luft blåser över en bergskedja blir luften som sjunker på andra sidan bergen torrare. För att värma torr luft krävs mindre energi, vilket innebär att temperaturen blir högre.