Röda Korset skakat

En chef inom Röda Korset har sagt upp sig efter anonyma tips om oegentligheter.Nu hoppas styrelsen att en internrevision rätar ut alla frågetecken.- Vi behöver fler tips med substans. Rykten är inte lätta att arbeta med, säger Anita Bäckström, styrelseledamot.

Styrelsen för den aktuella Röda Korset-kretsen tar anklagelserna mot chefen på stort allvar. "Visst kan det här skada Röda korset", säger de. Från vänster: Ruth Lindbäck, ledamot, Margareta Andersson, vice ordförande, samt Anita Bäckström, ledamot.FOTO: Pär Bäckström

Styrelsen för den aktuella Röda Korset-kretsen tar anklagelserna mot chefen på stort allvar. "Visst kan det här skada Röda korset", säger de. Från vänster: Ruth Lindbäck, ledamot, Margareta Andersson, vice ordförande, samt Anita Bäckström, ledamot.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2009-10-29 06:00
En skandal är under uppsegling inom Röda Korset. En person i chefsställning inom en av organisationens verksamheter i Norrbotten har frivilligt lämnat sin post och arbetsbefriats.
Under onsdagen valde styrelsen i den aktuella kretsen att kalla till presskonferens i anslutning till regionkontoret i Luleå.
- Det är en svår situation som vi har ställts inför. Vi har fått in flera anonyma tips om oegentligheter på xxx (personens arbetsplats, reds anm), säger Margareta Andersson, vice ordförande i styrelsen.
Bristande rutiner
Personen har jobbat inom Röda Korset i cirka tio år. Styrelsen har betraktat honom som en pålitilig arbetsledare men redan för två år sedan gjordes en så kallad kvalitetssäkring på arbetsplatsen, som visade på bristande rutiner.
- Det fanns rykten gällande personen redan då men det är först det senaste halvåret som vi har fått in flera tips. Vi har en rad frågor kring att allt inte står rätt till. Nu vill vi ha svar på dem, säger Margareta Andersson, vice ordförande inom den aktuella styrelsen.
Florerar rykten
Ett styrelsemöte hölls den 16 oktober, med anledning av ryktesspridningen.
- Han presenterades för det vi hade fått veta, även att det florerar rykten. Han förnekade allting men insåg att förtroendet hade börjat svikta. Därför tog han beslutet att säga upp sig, säger Ruth Lindbäck, styrelseledamot.
Ingen polisanmälan är gjord men en revisionsfirma går genom bokföringen och lämnar troligen en rapport i dag.
- Framkommer det att ett brott har begåtts, så sker en polisanmälan, säger Anita Bäckström, styrelseledamot.
"Kom med tips"
I övrigt vill inte styrelsen för Röda Korset-kretsen närmare kommentera vad oegentligheterna och de bristerna rutinerna handlar om.
- Finns det någon som vet mer, vill vi att de träder fram. Kom till oss med era tips. Vi behöver mer på fötterna, säger kommunikatör Jenny Öhman för Röda Korset, norra Norrland.
I väntan på ny chef ansvarar styrelsen för verksamheten på en aktuella arbetsplatsen.
Fakta Röda Korset
Röda Korset är en humanitär biståndsorganisation. I Sverige har de cirka 360 000 medlemmar, inklusive 40 000 frivilligarbetare. organiserade i ett hundratal tjänstgöringsområden i tio regioner.
Utöver biståndsarbete omfattar verksamheten bland annat sjukutbildning, social verksamhet och second hand-försäljning på Kupan.
I somras skakades Röda Korset av en skandal. En högt uppsatt chef misstänktes för att ha plockat ut omkring fem miljoner kronor ur organisationen via luftfakturor. Åtral väntas i november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om