Kalix mekaniska industrier, Kami, i Kalix som tillverkar takplåt och tillbehör till tak, har under de senaste tre åren automatiserat produktionen och installerat två robotar. Robotar som kan fortsätta jobba efter att personalen gått hem.
– Vi har kunnat dubblera produktionen med mindre folk samtidigt som det sliter mindre på personalen, säger vd Sven Lindström.
Kami, som i somras köptes upp av Lindab, har 24 anställda. I regeringens nyindustrialiseringsstrategi för att göra Sverige ledande inom lågvolymautomation var Kami det enda företaget i Norrbotten som fick ta del av de automationscheckar som Tillväxtverket delade ut. R.Automatic i Övertorneå som är den enda rekommenderade systemintegratör i Norrbotten inom Robotlyftet arbetade fram automationen och installerade robotarna.
Per-Oscar Lundbeck arbetar vid den ena roboten som plockar upp plåtpaneler som den sedan packar ihop i buntar.
– Roboten gör jobbet istället för att två personer manuellt måste stå och lyfta panelerna i varsin ände. Nu är det mycket bättre för axlar och rygg då man mest använder datorn för att göra jobbet, säger han.
– Det är ganska själsdödande att stå och lyfta en plåt ner på en pall. Med automation är det lättare att få in ungdomar för de vill ha automation. De vill inte göra monotona repetitiva jobb. De vill ha ny teknik och utmanande arbetsuppgifter., säger Sven Lindström.
Efter installationen av två robotar med lyckat resultat vill nu Sven Lindström ta reda på om de kan använda mindre och flexiblare robotar, så kallade kollaborativa robotar.
– Om det funkar så är det jättebra för framtiden, men man måste tänka lite annorlunda. De robotar vi har idag är fastmonterade och gör samma sak, men den kollaborativa roboten kan man flytta omkring och sätta den vid en maskin i två timmar. Sedan behöver man göra något annat och då flyttar man roboten till det stället. Den är bra för små serier och för att man kan flytta runt den. Jag tror att automatiseringen bara kommer att fortsätta, säger Sven Lindström.
Hur många tror du kommer att jobba här om tio år?
– Jag tror inte vi kommer att vara färre. Jag tror vi kommer att växa men tanken med att installera en automatiserad anläggning är inte att ta bort folk, utan vi ska kunna växa och ta in till exempel en ny produkt och göra mer, säger Sven Lindström.