Piteå, Haparanda och Älvsbyn. Det är Norrbottens tre främsta kommuner när det kommer till bilbältesanvändning. Över 97 procent av bilisterna i dessa kommuner använder bilbälte, enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s mätning från oktober i år.
Sämsta siffrorna i länet uppmättes i Överkalix och Arvidsjaur, båda med knappt 80 procent vardera.
Beteende som måste ändras
Lars Martinell är verksamhetsledare på NTF Norrbotten. Han menar att polistätheten påverkar hur många som väljer att använda bilbältet.
- I glesbygdskommunerna är polisen inte lika synlig som i tätorterna. Det gör att färre använder bilbältet. Det är inte lika stor risk för att åka fast, helt enkelt. Det är sådana beteenden som måste förändras. Folk måste börja inse att man ska använda bältet för sin egen säkerhets skull, och inte bara för att klara sig undan eventuella poliskontroller, säger Martinell.
Han tror även att glesbygdsbilister ofta tänker "mindre trafik innebär mindre risk för olyckor". Att man av den anledningen inte är lika noga med bilbältet.
Trots de stora skillnaderna mellan kommunerna har norrbottningarna generellt blivit betydligt noggrannare med att använda bilbältet.
Stadig ökning
Enligt NTF:s mätning ligger snittet i länet idag på 92,3 procent, vilket innebär en stadig ökning från drygt 60 procent år 2002.
Enligt Åsa Viklund på Trafikverket region nord är den positiva trenden ett resultat av flera olika insatser.
- Att införa lag om bilbälte var ju första steget som togs. Sedan har man ju även höjt böterna för att åka utan bilbälte, och då särskilt böterna för att ha icke-fastspända barn i bilen. Polisen har ju dessutom ökat sina kontroller i vissa områden, vilket leder till att många bilister blir mer noggranna med allt från bilbälte till nykterhet, säger Viklund.