Risk för smitta under grillsäsong

60 norrbottningar smittades av salmonella under förra året.– Det är inte någon direkt ökning. Vi bekymrar oss mer för campylobacterna, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

2016 var ett normalår för salmonella. Däremot insjuknar fler efter att ha smittats av campylobacter som kan förekomma i kyckling. Det gäller att hantera livsmedlen rätt för att undvika smitta.

2016 var ett normalår för salmonella. Däremot insjuknar fler efter att ha smittats av campylobacter som kan förekomma i kyckling. Det gäller att hantera livsmedlen rätt för att undvika smitta.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Norrbotten2017-06-12 20:26

Förra året kan betraktas som ett normalår för salmonellasmitta, både i riket och i Norrbotten. Det visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten.

En klar majoritet av de salmonelladrabbade norrbottningarna har smittats utomlands. Ett ständigt arbete pågår för att begränsa salmonellan.

– När det gäller de inhemska fallen gräver vi noggrannare i bakgrunden för att ta reda på om de har varit på restaurang eller om de ätit något speciellt livsmedel, säger Anders Nystedt.

2008 var ett toppår i Norrbotten, med 119 konstaterade salmonellafall. Kommer ett smittat livsmedel ut i handeln kan det snabbt påverka statistiken.

– I fjol somras var det någon grillkrydda som var salmonellasmittad. Det tog ett tag innan man fick reda på smittkällan. Ibland dyker det upp något fall där det inte finns någon förklaring. Men jag ser ingen tydlig tendens att det går åt ena eller andra hållet, säger Nystedt.

Vad är det farliga med salmonella?

– En vanlig salmonella är helt enkelt en mer avancerad magsjuka. Men den kan ge blodförgiftning och inflammation i leder. Dödsfall förekommer nästan inte, men den kan komplicera på ett annat sätt än campylobacter.

Ökningen av campylobacter från infekterad kyckling oroar.

– 2016 hade vi ganska många fall och det ser inte ut att minska. Nu i vår har myndigheterna lagt en del krav på kycklingproducenterna, men vi håller andan inför grillsäsongen.

Campylobacter är i dag en betydligt vanligare smitta än salmonellan. Vissa svenska kycklinguppfödare har problem med smittan.

Anders Nystedt tycker att snabbare åtgärder kunde ha satts in mot campylobacterna.

– Myndigheterna kunde ha varit lite mer aktiva, man ska inte behöva bli sjuk av livsmedel. Det borde kunna vara åtgärdbart på ett helt annat sätt än salmonella.

Hjälper det att frysa ned kycklingen?

– Det är bra för det tar bort mycket av bakterierna. Men det är inte 100 procent säkert.

Livsmedelshygien är a och o för att undvika att drabbas.

– Vanligaste sättet att bli smittad av campylobacter är om man skär kycklingen och sedan använder samma skärbräda eller kniv till salladen. För att riktigt bli av med alla campylobacter så ska kycklingen vara helt genomstekt, men det är klart, då blir det inte så roligt kött, säger Anders Nystedt.

bjorn.engstrom@norrbottensmedia.se

0920-263047

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!