– I Gällivare och Kiruna, som exempel, har vi under många år byggt mycket och det har kommit arbetare från många håll som veckopendlat. Jag tänker att det kommer att byggas under lång tid i framtiden och då är det bättre om man flyttar dit istället för fly in, fly out. Det kan bli problem att hitta alla resurser så vi måste nog jobba på många sätt för att lösa det, säger Erik Ranängen, bransch och föreningsansvarig Norrbotten vid Byggföretagen.
I en undersökning Byggbarometern Norrland - en undersökning av reformbehovet i Västerbotten och Norrbotten som Byggföretagen har gjort och besvarad av 55 bygg- och anläggningsföretag i de båda länen svarar de tillfrågade företagen att det viktigaste inför den gröna omställningen och industrisatsningarna är att arbeta för att få kompetent personal att flytta till länet.
– Om det ska vara flyttbidrag, det överlämnar jag till politiken, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län och fortsätter.
– Jag känner lite oro för att om vi inte får till bilden av det som verkligen händer här så kommer inte de här stora projekten att komma till inom den tid som man har föreskrivit. Det finns en nidbild av Norrbotten att här är Sveriges högsta arbetslöshet när den i verkligheten är lägst, säger Lotta Finstorp.
Just kompetensfrågan är den största betonar Erik Ranängen.
– Hela bygg- och anläggningsbranschen går bra i hela riket så det finns mycket att göra i hela Sverige. De är vår bransch som ska vara först på plats för innan företagen kan komma in med maskiner och människor så måste vi ha byggt vägar, fabrikshallar och verkstäder.
Till skillnad från produktionen är bygg- och anläggningssidan projektstyrd, men Erik Ranängen ser att projekten blir längre och att det krävs ett större grepp för att lösa problemen med så stora industrisatsningar som nu pågår.
– Jag tänker att man från myndigheternas sida tillsammans med många andra intressenter måste slå sina kloka huvuden ihop och fundera på hur vi kan lösa det här. Hur kan vi uppmuntra fler att flytta hit. Det är så stora industrisatsningar så det behövs mycket bygg- och anläggningsarbete även efter att vi byggt färdigt, för fabrikernas verksamhet förändras och de ska underhållas, säger Erik Ranängen, bransch och föreningsansvarig Norrbotten vid Byggföretagen.