Riptillgången blir allt sämre

Trenden är tydlig: Riptillgången fortsätter att dala som förväntat. Få kullar, ovanligt små kycklingar bland ovanligt mycket snö bäddar för ett av de sämsta ripåren på länge.

Foto: Mikael Kangosjärvi

Norrbotten2017-08-09 06:00

Redan förra året drabbades fjällvärlden av ett dåligt ripår efter ett toppår 2014. Varje år inventeras ripbeståndet på statens mark i fjällen inför höstjakten. Nu kommer de första signalerna från årets ripinventering, och som förväntat ser det inte ut att vända. Tvärtom ser tillgången sämre ut än på länge.

Rolf Sandström, samordnare för inventeringen i Arjeplog, håller på att sammanställa rapporten som ska skickas in till länsstyrelsen. Det är ingen upplyftande läsning för ripstammen.

– Nej det är det inte. Det är en kraftig nedgång, säger han.

2017 ser ut att bli ett av de sämsta åren på 30 år vad gäller föryngringen i området, tror Sandström. Det som besvärar honom mest är storleken på ripornas kycklingar.

– De är som gråsparvar nu och om tre veckor börjar jakten. Det känns ju inget bra.

Men tanke på kycklingarnas storlekar är det etiskt tveksamt att börja jaga ripa redan den 25 augusti, tycker Sandström. Det finns alltför stora risker med att störa kullarna och riskera att de små ungarna säras från hönorna för tidigt.

– Ja jag tycker det känns konstigt. Personligen kommer jag inte bege mig dit förrän i mitten på september.

Även i Jokkmokk pekar årets inventering på en kraftig nedgång.

– Vi hade 30-40 procent sämre tillgång än i fjol. Och i fjol var det inget bra. Det här är ett av de sämre åren på tio år, säger Roger Kempainen, samordnare för inventeringen i Jokkmokk.

Ripstammens storlek går i cykler. Att den befinner sig i en kraftig nedgång i norr är i linje med forskning som gjorts på området av ripforskaren Maria Hörnell Willebrand vid Naturvårdsverket. Stammens storlek i Norrbotten tros följa en tioårig cykel och anses hänga ihop med tillgången på gnagare. Vid dåliga gnagarår hamnar ofta ripungarna och äggen istället på rovdjurens menyer. De närmsta åren kan det bli ännu sämre innan botten är nådd och stammen återhämtar sig.

– Tyvärr är det helt i linje med hennes förutsägelser, säger Roger Kempainen.

I Arjeplog är det ovanligt mycket snö. Något som kan ha bidragit till försenade äggkläckningar.

– Jag har varit uppe sedan 1984 och jag har aldrig varit med om att det är så mycket snö kvar på fjället, säger Rolf Sandström.

De kommande helgerna ska ripstammarna inventeras i Gällivare och Kiruna.

– Risken är nog stor att det kommer se likadant ut ungefär. Lokalt kan det ibland vara någon skillnad, men på det stora hela är trenden ganska tydlig, säger Roger Kempainen.

Länsstyrelsen har möjlighet att begränsa årets ripjakt beroende på hur den sammanställda inventeringen ser ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!