”De försöker slingra sig undan”

För att undvika en misstroendeomröstning meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf på söndagsförmiddagen att hyresmarknadens parter ska förhandla om det omstridda förslaget om fri hyressättning. ”Det blir en förhandling under press”, säger riksdagsledamoten Birger Lahti (V) från Norrbotten.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan tvingas avgå om misstroendeomröstningen går igenom.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan tvingas avgå om misstroendeomröstningen går igenom.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrbotten2021-06-20 11:15

Statsministern och Annie Lööfs besked innebär att parterna på hyresmarknaden – däribland Hyresgästföreningen – får fram till den 1 september på sig att förhandla fram en lösning. Om de inte har nått någon uppgörelse då kommer det omstridda förslaget om fri hyressättning i nyproduktion att genomföras.

Precis efter statsministerns och Annie Lööfs besked var riksdagsledamoten Birger Lahti (V) från Norrbotten positiv. När det en stund senare visade sig att Hyresgästföreningen inte stod bakom den föreslagna lösningen så förändrades hans uppfattning. Han menar att beskedet innebär att Hyresgästföreningen kommer att förhandla under press.

– Och det känns inte alls bra. Om de inte kommer överens i förhandlingarna så blir ju Hyresgästföreningen tvungna att gå med på ett dåligt förslag, säger Birger Lahti.

Han tror att slutdatumet för förhandlingarna – den 1 september – också är strategiskt valt, för att se till att förhandlingarna är avslutade innan riksdagen öppnar den 14 september.

– Där har Socialdemokraterna tänkt till. De försöker slingra sig undan frågan genom den här lösningen, säger Birger Lahti.

Vänsterpartiets agerande i frågan har lett till att en omröstning gällande en misstroendeförklaring av statsminister Stefan Löfven kommer att hållas i riksdagen under måndagen. Förutom Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna meddelat att de kommer att rösta för att fälla regeringen.

Om de fyra partierna faktiskt röstar mot Stefan Löfven är det första gången någonsin som en misstroendeförklaring går igenom Sveriges riksdag. Då tvingas regeringen att avgå, vilket i förlängningen kan leda till att det utlyses extraval i Sverige.

När vi når Birger Lahti är han på väg från Pajala till Luleå, för att senare under söndagskvällen ta flyget till Stockholm. Han kommer att vara på plats i riksdagen när misstroendeomröstningen sker klockan tio på måndagsförmiddagen. Men det eventuellt historiska fällandet av en regering är en upplevelse han gärna skulle vara utan.

– Det är ingenting som jag ser fram emot. Jag trodde att Stefan Löfven skulle vara en bättre förhandlare och att vi skulle slippa det här.

Misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring i riksdagen kan väckas mot både en regering och en enskild minister. För att misstroendeförklaringen ska kunna väckas krävs en skriftlig begäran med underskrifter från minst 35 riksdagsledamöter.

För att en misstroendeförklaring ska gå igenom måste minst hälften av riksdagen rösta ja. Om en misstroendeomröstning mot statsministern går igenom ska hela regeringen avgå. Det kan dock förhindras om regeringen inom en vecka beslutar om extra val till riksdagen.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!