Restaurangägare oroas av rusande inköpspriser

Inköpspriserna på råvaror för restaurangerna ökar dramatiskt: "Det är helt galet", säger Ulrika Granström, som driver restaurang i Boden.

"För oss som à la carte-restaurang så är det inte 15 procents ökning, utan 50 till 100 procentiga kostnadsökningar", säger Ulrika Granström.

"För oss som à la carte-restaurang så är det inte 15 procents ökning, utan 50 till 100 procentiga kostnadsökningar", säger Ulrika Granström.

Foto: Ulrika Vallgårda

Norrbotten2022-05-20 19:00

De rusande inköpspriserna på råvaror för restauranger ställer till stora bekymmer för branschen. De snabba förändringarna gör att det blir mycket svårt att planera.

– Vi hade en inköpskostnad förra månaden på 100 000 kronor och nu är det 130 000 den här månaden utan att jag har gjort något. Så inköpskostnaderna ökar utan att vi kan se var det ska ta stopp, för vi har fått hänvisning att det kan öka i september igen, säger Ulrika Granström som driver restaurang Färgaregatan i Boden.   

Kostnadsökningarna för restaurangerna beror på ökande kostnader i produktionsleden. Något som pågått i över ett år men som accentuerats det senaste halvåret.

– Det finns ingenting nu som talar för några lättnader i närtid, utan det här är en utveckling vi får förbereda oss att få leva med en längre tid. Åtminstone det här året ut, säger Carl Eckerdal, chefekonom vid arbetsgivar- och branschorganisation Livsmedelsföretagen.

Prisökningarna beror på alla de olika kriser som drabbat världen som pandemi, krig och så klimatkrisen.

– Alla händelser av det här slaget har en eftersläpningseffekt så för restaurangägare kan effekten av kriget ses från nu fram till sommaren. Det tar den tiden för hela livsmedelskedjan att processa och föra vidare den kostnadsökningen, säger Carl Eckerdal.

För restaurang Solsidan som är Region Norrbottens lunchrestaurang har kostnadsökningen legat på mellan 10–15 procent. Om ökningen fortsätter kan det få konsekvenser.

– Det är oroande. Vi måste höja priser ut till kund, men blir det för dyrt så går inte folk inte ut och äter. Det blir så i slutänden när det blir dyrare i affärer och att då gå ut och äta gör att det blir ytterligare dyrare, säger Mikael Jakobsson, teamledare, restaurang Solsidan.

Men för Ulrika Granström är det inte läge för en prishöjning nu, för det finns ett dilemma med att höja priset.

– Vi tror att våra kunder är priskänsliga så vi tror inte att vi kan höja hur mycket som helst. En prishöjning kommer så småningom, men nu vill vi att folk ska komma ut efter pandemin och ha trevligt. Vi får tänka om och fundera på vad vi kan hitta på för nytt, vilka råvaror kan vi använda den här sommaren. Det minsta den här branschen behöver är att folk ska känna att de inte har råd att gå på restaurang, säger Ulrika Granström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!