För renskötaren Lars-Thomas Persson i Gällivare skogssameby är plågade eller dödade renar en bitter verklighet i skogarna runt Nattavaara. Deras djur blir måltavlor för andras hat.
– Vi har hittat renar överkörda med skotrar, ihjälslagna med yxor och skjutna med salongsgevär för nöjes skull. I slakteriet hittar du små kulor i magen. Renen tar stryk när de är arg på oss, säger han.
För två år sedan gav regeringen Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att utreda hatbrott mot samer för att ge förslag på hur situationen ska förbättras.
Nu har rapporten kommit och myndighetens förslag är bland annat att inrätta poliser specialiserade på hatbrott mot samer i polisregion Nord och en särskild rubricering för brott där renar plågas eller dödas.
I dagsläget klassas det som skadegörelse eller stöld om en ren skadas eller dödas. Mikael Kuhmunen i Sirges sameby anser att brottet bör anses grövre.
– Det är mycket grövre än så. Renen för oss är vårat liv och inte en sak man stjäl, jag tror alla djurägare har den förståelsen, säger han.
Mikael Kuhmunen menar att de i Jokkmokk är mer förskonade från hatbrott och dödade renar jämfört med Gällivare och Kiruna kommun. Men han har ändå fått uppleva känslan av att hitta sina renar dödade.
– Förra vintern i Harads hittade vi en plats där fem renar skjutits. En hade fraktats bort, två hittade vi döda och två hittade vi inte igen, berättar han.
Händelsen polisanmäldes men ingen gärningsman kunde kopplas till brottet.
I Brås rapport framgår det att renskötare avstår från att anmäla då utredningarna ofta läggs ner, och den låga uppklarningsgraden sänder en signal om att det är "fritt fram".
Mikael Kuhmunen känner igen det tankesättet.
– Det känns inte prioriterat från polisen, många avstår därför från att anmäla. Jag brukade också göra det men nu uppmuntrar vi varandra att anmäla för att uppmärksamma problemet, säger han.
Brå skriver att långa resvägar, tidskrävande utredningar och lågt straffvärde bidrar till att brotten prioriteras ner inom polisen. Att bevisningen också ofta kokas ner till ord-mot-ord bidrar ytterligare.
Poliser som intervjuats menar att hårdare straffvärde skulle göra att brotten fått högre prioritering, och även skulle ge dem fler verktyg så som hemlig telefonavlyssning och dataavläsning.