Rekrytering är en svår utmaning

Rekryteringssvårigheterna är den stora utmaningen för länets samtliga kommuner. I Gällivare kommun vill man locka fler ungdomar till arbete inom äldrevården genom att skapa fler förmåner. Två förslag är att kommunen ska hjälpa till att betala av studielån och körkort.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Norrbotten2014-07-25 06:00

Den åldrande befolkningen och generationsskiftet bland personalen med stora pensionsavgångar gör att läget inom äldrevården i hela länet är akut. Det krävs ökade resurser men effektivare lösningar på problematiken när pengarna ska räcka till allt fler. En av de svåraste utmaningarna för kommunerna är hur de ska möta rekryteringsbehovet.

I Kiruna och Gällivare är gruvnäringen en stor konkurrent om arbetskraften och det är svårt att konkurrera lönemässigt inom äldrevården. Den yngre generationen väljer höga löner i gruvorna och kommunerna måste locka arbetskraften på annat sätt.

– Det har varit dåligt intresse för utbildning inom vård - och äldreomsorgen. Vi måste hitta ett erbjudande med mer personalförmåner, som till exempel att betala av studielån och körkort för de som väljer att utbilda sig inom äldrevården, säger Gällivares kommunalråd Tommy Nyström.

I Kiruna arbetar man också fram förslag på hur den svåra rekryteringssituationen kan förbättras.

– Vi försöker bli en attraktiv arbetsgivare och visa att vi är bra. Vi erbjuder friskvårdstid, även för vikarierna och det har varit väldigt populärt. Det är svårt att behålla och att få hit personal. Här i Kiruna är det ännu svårare än i andra kommuner, i och med att vi har LKAB och får slåss om arbetskraften, säger Elisabeth Hansson, chef för socialförvaltningen i Kiruna kommun.

I Övertorneå kommun har man höjt minimilönen för outbildade från 17 000 kronor i månaden till 20 000 kronor. Där satsar man på tekniska lösningar för att kunna höja lönerna och därmed locka personal.

– Vi är en av fyra försökskommuner som till exempel har börjat sätta upp kameror i hemmet hos vårdtagarna, så hemtjänsten inte behöver åka ut på natten för att se efter om de sover. Kamerorna är inte på hela natten, och de har bara satts upp hos vårdtagare som har accepterat det. Den här metoden har fungerat bra och sparat in mycket pengar redan, säger kommunalrådet i Övertorneå kommun Roland Kemppainen (S).

Personalens krav på att få arbeta heltid istället för deltid är något som Luleå Kommun har anammat och de försöker även lösa de delade turerna. Enligt kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) är ett sätt att hjälpa rekryteringen att vara tydlig med att alla har rätt till heltid inom äldrevården.

– Vi kommer att konkurrera med många andra verksamheter, och de som börjar nu vet att de förlorar på att inte jobba heltid, säger Yvonne Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!