Rekordmånga vill studera i höst: "Coronaeffekt"

Pandemin påverkar arbetsmarknaden. Nu visar nya siffror från Centrala studiestödsnämnden (CSN) och skolor att rekordmånga kommer sätta sig i skolbänken i höst.

Rekordmånga har sökt studiemedel inför hösten.

Rekordmånga har sökt studiemedel inför hösten.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrbotten2020-06-10 05:30

En prognos från CSN visar att fler än någonsin kan få beviljat studiemedel i höst. Det handlar om 550 000 som kommer ansöka, vilket innebär 100 000 fler än förra hösten varav nästan hälften av dem är arbetssökande enligt CSN:s beräkningar.

–Det är en coronaeffekt, när arbetslösheten stiger i samhället blir det fler som vill plugga, säger CSN:s pressekreterare Clas Elfving.

För fyra veckors heltidsstudier får en student 10 860 kronor varav 3 292 är bidrag och 7 568 är lån. Under 2020 har regeringen dessutom valt att ta bort fribeloppet för alla studerande, som vanligtvis finns för att sätta en gräns för hur mycket en student får tjäna utöver studiemedlet. En åtgärd som från början var tänkt att hjälpa vårdpersonal när pandemin slog till.

– I grunden var det för att stötta de som utbildar sig inom vårdyrken för att de skulle kunna fortsätta arbeta samtidigt som studierna, säger Elfving. 

– Samtidigt som det nu är ett sätt att stötta alla studerande.

Även Luleå tekniska universitet, LTU, och flera av Norrbottens folkhögskolor har sett en ökning av antalet studenter som ansöker till höstterminen. LTU har en ökning på 13 procent av förstahandsansökningar jämfört med föregående höst. 

På Sunderby folkhögskola har det också rasslat till rejält.

– Vi har slagit rekord på antalet ansökningar. Både på enskilda kurser och generellt, säger rektorn på Sunderby folkhögskola, Madelene Hansson.

Sunderby folkhögskola har haft en stabil ökning på ansökningar de senaste två åren. Det tror Madelene Hansson till stor del beror på regeringens satsning som gjordes 2016, då det tillsattes pengar för att utöka antalet platser på folkhögskolorna i Sverige. Men en ökning som den de ser i nuläget har de aldrig tidigare varit med om. 

– Jag tror vi har en covideffekt eftersom att arbetslösheten har skjutit i höjden.

Hittills har de 940 sökande och ansökningsperioden har ännu inte nått sitt slut, förra augusti hade de 850 när utbildningarna började.

Skolchefen vid Kalix folkhögskola, Ida Nordlund, har också sett en förändring i antalet ansökningar.

– Vi har absolut sett en ökning, säger hon.

Att många ansöker det här året tror hon inte enbart beror på arbetslöshet, utan kan även vara att fler vi gardera sig inför framtiden. 

– Jag tror att många väljer att läsa för att det är en oroligare tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!