Fjällugglan hör till Sveriges mest sällsynta ugglor. För fjällvandrare var de till början av 80-talet ingen ovanlig syn. Men efter det följde dåliga år för lämlar i fjällen, vilket i sin tur har gjort att fjällugglan har blivit extremt sällsynt. Men nu, med ett bra lämmelår, upplever fjällugglan det bästa året i Sverige på 33 år. Mellan 10 till 20 par uppskattas häcka i Norrbotten i år, enligt Sveriges Ornitologiska Förening, SOF.
– Då ska man veta att vi bara har haft några få bra häckningar sedan 1982, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF.
Inventeringen av fjällugglor pågår för fullt. Det är ornitologföreningen Club 300 som håller i ett fjälluggleprojekt där de är ute och inventerar till fjälls. De har hittills kunnat bekräfta att det finns betydligt fler än tio par.
– Det verkar som att de är koncentrerade till norra Norrbotten, Finnmark och Troms i norra Norge, säger Anders Wirdheim.
2011, det senaste lämmelåret innan 1982, upptäcktes ett par häckningar i Jämtland och ytterligare någon i Härjedalen, enligt Anders Wirdheim.
– Men då var det inga fjällugglor i norra Norrbotten. Men i år verkar det framförallt vara där de är.
Fjällugglorna kan däremot få problem framöver. Häckningarna har försenats till följd av vädret och det finns rapporter om att vissa populationer av fjällämlar är på väg att krascha i vissa områden, vilket då ställer till det för fjällugglan. Den snörika sommaren har också gjort att inventeringarna ute i fjällen har försenats, och det är först nu som uppgifterna har börjat strömma in. SOF kommer inte att sammanställa inventeringarna förrän nästa år. De kommer då att vara försiktiga publicera detaljer om exakt var fjällugglorna har observerats på grund av hotbilden mot dem.
– Det hör till saken att de är åtråvärda på olika sätt. Dels är de inte särskilt populära hos alla, och dels finns det ett hot från äggsamlare. Just det trodde vi tillhörde en förgången tid, men på kort tid har flera härvor avslöjats, säger Anders Wirdheim.
Det uppges också vara ett bra år för andra rovfåglar som kungsörn, pilgrimsfalk och jaktfalk i fjällen.