Färre norrbottningar än väntat söker för postcovid

I höstas drog regionen igång rehabiliteringsprogrammet för postcovid-patienter på Garnis Rehabcenter i Boden. Men ännu är det för tidigt att dra några slutsatser om behandlingsinsatserna mot den nya sjukdomen. "Med facit i hand blev kanske inte behovet så stort som man tidigare trott", säger Stefan Stridsman verksamhetsområdeschef neurocentrum.

Stefan Stridsman, verksamhetsområdeschef neurocentrum.

Stefan Stridsman, verksamhetsområdeschef neurocentrum.

Foto: Elsa Hedlund

Norrbotten2022-01-28 18:00

Under våren förra året utvecklades frågan om ett rehabcentrum för långtidssjuka i covid till en politisk stridsfråga, där Socialdemokraterna var drivande i att inrätta en mottagning för patienter som insjuknat i covid-19 och drabbats av långvariga symptom. Regionledningen tvekade men gjorde en kovändning i september och bara en månad senare var rehabteamet igång med de första bedömningarna av postcovid-patienter i Norrbotten. 

– Det är ännu för tidigt att uttala sig om utfallet av rehabiliteringsåtgärderna, vi har än så länge inte haft tillräckligt många patienter för att kunna göra säkra utvärderingar. Vi måste säkerställa att utfallet av rehabiliteringen håller i sig på längre sikt, säger Stefan Stridsman. 

Den subjektiva upplevelsen hos patienterna är däremot positiv. 

– Framför allt är patienterna nöjda över att få en bedömning, även om de inte går vidare till rehabiliteringsprogrammet har de ändå nytta av att ha fått bedömningen tillsammans med rekommendationer. Det kan handla om strategier för att hantera de restsymptom som de har, säger han. 

Stefan Stridsman har inga uppgifter om hur många av de patienter som remitteras till postcovid-rehab, som faktiskt går vidare till själva rehabiliteringsprogrammet. 

– I genomsnitt har vi haft omkring fem inkommande remisser per vecka. Den senaste månaden har vi sett en nedgång, men vi vet ännu inte om den kommer att hålla i sig. När det gäller omikron så är det också för tidigt att dra några slutsatser om den i mindre utsträckning leder till långvariga symptom. 

Tidigare räknade Folkhälsomyndigheten med att omkring 20 procent av de covidpatienter som fick intensivvård skulle drabbas av postcovid. De kalkylerna har visat sig inte stämma. 

– Vi får in patienter som inte legat inne över huvud taget, samtidigt som man ser att vissa patienter som fått intensivvård inte har några kvarvarande symptom alls. Så det varierar väldigt mycket, säger Stridsman. 

En klart övervägande del av patienterna på postcovid-rehab är kvinnor. Flera forskare har under coronapandemin påpekat att den långvariga orkeslöshet som har drabbat vissa covidpatienter, påminner om sjukdomen ME. Men enligt Stefan Stridsman finns det inga vetenskapliga belägg för att postcovid skulle leda till ME. 

– Covid-19 är en väldigt ung infektionssjukdom, de första fallen i Sverige kom 2020, den är långt ifrån vetenskapligt kartlagd. Men de vanligaste symptomen på postcovid är liknande symptom som man kan ha vid utmattning och stressrelaterade besvär. Alltså koncentrationssvårigheter, kognitiva funktionsnedsättningar och hjärntrötthet. 

Han berättar att patienter också kan drabbas av fysiska funktionshinder som svårigheter att förflytta sig och svårigheter kopplade till andning. 

– Vi kan konstatera att personer som har andra sjukdomar i botten verkar vara överrepresenterade i gruppen postcovid, säger Stefan Stridsman. 

Men trots att det saknas så mycket kunskap om sjukdomen går det ändå att behandla symptomen på postcovid. 

– Vi har mycket erfarenhet och kunskap om åtgärderna kopplat till de här symptomen. Det finns likheter med smärtrehabilitering, stressrelaterade tillstånd och utmattningssyndrom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!