Snart kan EU besluta om nya regler för utstationering av arbetskraft, med målsättningen att lika arbete ska leda lika lön.
I Norrbotten var 2 540 arbetare utstationerade förra året. De flesta jobbar inom byggindustrin och störst andel kommer från Polen.
Joakim Lindholm, som är ordförande för Byggnads i Norrbotten, är orolig för att regeländringen kan bli tandlös. Han tror inte att fackförbundets resurser räcker för att utöva den tillsyn som behövs.
– Det är teoretiskt jättebra att svenska löner ska gälla för alla som jobbar här, men vi måste tänka lite längre hur man rent praktiskt ska få det att fungera. De fackliga organisationerna är en liten pusselbit, men det krävs att fler aktörer går in och granskar lönesättningarna. Vad har exempelvis Skatteverket för roll i detta?
Tillsynen är avgörande, säger Lindholm.
– Själva avtalstecknandet är ett steg, sen kommer själva kontrollfunktionen. Det är som när du får körkort. Att du fått körkort betyder inte att du följer alla regler.
En del hävdar att den fria rörligheten i EU har lett till lönedumpning. Även om beställaren ställer adekvata krav kan leverantören i sig anlita underleverantörer och till slut blir kedjan svår att överblicka.
– Tyvärr har det blivit för lite bevakning av arbetsrelaterade brott, det finns ingen lag i dagsläget som säger att det är förbjudet att betala hur lite som helst, säger Joakim Lindholm.
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på branschorganisationen Sveriges byggindustrier, säger att extremt låga löner inte förekommer bland utstationerade. Enligt Åkerlind har de med lägst lön 29 000 kronor i månaden. Inga fall där någon utstationerad arbetare har fått för låg lön har uppdagats, säger han.
– Det här verkar ha blivit en prestige- och symbolfråga och det är olyckligt. De silar mygg och sväljer kameler, säger Mats Åkerlind om fackets bild.
Enligt honom är det främst andra grupper som får låga löner inom industrin.
– Inom vissa länder och kulturer använder man egenföretagare som i många fall betraktas som anställda i Sverige. För egenföretagare gäller inte kollektivavtalen då de är sina egna arbetsgivare utan de erbjuder sina tjänster till den ersättning man själv anser är skälig.
Egenföretagarna syns inte i någon statistik och löneläget bland dem är okänt.