– Jag tycker det låter förfärligt. Jag tror inte stängda gränser är lösningen på det här problemet, säger Nils-Olov Lindfors (C).
Bakgrunden är att den norske stortingspolitikern och tidigare justitieministern Per-Willy Amundsen, Fremskrittspartiet, har ställt en fråga till den norska justitieministern Monica Mæland om vad hon tänker göra för att undvika smittspridning från svenska renskötande samer som har sina kalvmärkningar i Norge.
– Vi har svenska renskötande samer, som förflyttar sig över gränsen och jag frågade henne vilka karantänsregler som gäller och hur de hanterar smittrisken. Samtidigt frågade jag hur hon värderar att ha kontinuerlig övervakning vid gränsen mellan Nordnorge, norra Sverige och Finland, säger Per-Willy Amundsen, Fremskrittspartiet.
Han oroas över att det i Nordnorge är små kommuner med begränsade resurser vid ett utbrott av coronasmitta.
– Utgångspunkten är det vi ser i Nordtroms där svenska renskötande samer har kommit och träffar lokalbefolkningen på affären utan att de genomgått någon smittbedömning, säger Amundsen.
Nu föreslår han att man inför kontinuerlig bevakning med bland annat militär vid gränsen mot Sverige.
– Ja, man måste han kontroll över gränsen. På natten har vi ingen bevakning alls och situationen är den att vi inte har tillräckligt med poliser. Då menar jag att vi kan använda militär personal, säger Per-Willy Amundsen.
– Det där tycker jag låter helt barockt. Det där är nog en fråga som har en annan dimension än verkligheten, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors.
Tidigare har vi berättat om Lainiovuoma sameby som varje sommar flyttar med sina renar till sina sommarbetesmarker i Dividalen i inre Troms dit de kan komma utan krav på karantän. Av kommunöverläkaren har de fått ett brev med råd hur de ska förhindra coronasmitta.
– Lösningen är att vi som individer respekterar de rekommendationer som kommer från våra respektive folkhälsomyndigheter. Vi är ett folk som är vana att ha samverkan med varandra. På samma sätt när det gäller näringslivet så tycker vi att man inte löser några problem genom att stänga gränserna, utan det är genom att samverka på ett bra sätt som vi utvecklar den här nordliga regionen. Så vi tycker det här är väldigt olyckligt och det känns nästan som ett påhopp på en näring, säger Nils-Olov Lindfors.