I veckan offentliggörs den andra konsultrapporten gällande Region Norrbottens stålbad, med ett innehåll som vi avslöjade i vissa delar redan i fredags.
Uppemot 350 vårdtjänster kan försvinna, samtidigt som konsulterna vill avveckla narkos- och intensivvården vid sjukhusen i Kalix och Kiruna för att i stället ersätta de verksamheterna med akutläkare.
Förslagen går på tvären med vad den politiska majoriteten SJVP, M och C gick till val på 2018 – att decentralisera vården och behålla de fem länsdelssjukhusen.
– Konsulterna vill "avlöva" sjukhusen som bara har grunduppdrag i dag – Kalix och Kiruna – och minska på verksamheterna där. Inte realistiskt. Om Kalix och Kiruna förlorar narkosläkarna, då försvinner både IVA och IVAK (akutsjukvården). Det vill jag absolut inte, säger regionrådet och Kalixbon Linda Frohm (M).
Även regionråd Kenneth Backgård (SJVP) är kritisk.
– Vi kan inte förändra organisationen så, då det förutsätter att vi har akutläkare som vi redan nu har jättesvårt att rekrytera.
Linda Frohm (M):
– Att utbilda akutläkare tar flera år. Tvärtom ska vi ha ett fullgott akutmottagande på alla våra fem sjukhus, och då behöver vi både narkosläkare och intensivvård.
Backgård framhåller att han har gett regiondirektören i uppdrag att utreda hur länets fem sjukhus kan förstärkas i kommande år.
– Vi ska ha fem profilerade sjukhus. Vi ska för guds skull bygga ett nytt sjukhus i Kiruna, därför måste det få en tydlig roll också.
Konsulterna verkar ha en annan uppfattning?
– Då får de ha det.
Att konsulterna pekar på en total besparing på 560 miljoner i vården – adderat med den första konsultrapporten motsvarande 450 miljoner kronor i administrationen – innebär totala effektiviseringar över en miljard kronor, vilket utgör en marginal till det uttalade sparmålet på 700 miljoner kronor fram till 2022, som därmed ger regionstyret ett visst handlingsutrymme.
– Vi behöver inte spara så här mycket. Därför behöver vi inte köpa allt det konsulterna föreslår. Vi har inte beslutat om MR-kameror i Kiruna och Kalix, för att sedan lägga ner verksamheterna där, säger Backgård.
Men om exempelvis akutläkare är mer ekonomiskt effektivt än narkosläkare och IVA på alla sjukhus?
– Vi får se den dagen när vi kommer fram till det. I dag finns inte den möjligheten i alla fall.
– Vi har tvärtom varit tydliga med att vården ska vara så nära befolkningen som möjligt, och därför måste vi ha fem fungerande sjukhus. Det backar vi inte för, säger Frohm.
Mer positiva är regionråden till den föreslagna uppdelningen i sex vårddivisioner, i stället för fyra.
– Det gör varje division mer specialiserad, så att cheferna har en rimlig möjlighet att göra sina jobb. I dag är det för långt mellan dem och de som jobbar i verkligheten, säger Frohm.
Men när det gäller det utpekade antalet heltidstjänster i vården som hotas är regionstyret skeptiska.
– Rubriker om att 350 vårdjobb försvinner gör folk jätteupprörda. Svårt att se att vi landar i en sådan organisation. Tvärtom letar vi efter folk.
Vilka tjänstegrupper kan minskas i stället då?
– Bra fråga. Men har du en hälso- och sjukvårdsutbildning, ska du inte vara orolig. Inte i dagsläget i alla fall. Sen har vi naturliga pensionsavgångar också. Rimligt att se på dem som en lösning i detta, säger Backgård.